Sier ja til snøsmelteanlegg

Fylkesmannen sier ja til etablering av et snøsmelteanlegg i Oslo.

Søndre Akershuskai

Snødeponiene på Hasle og Åsland er for små når det faller store mengder snø i Oslo. Nå sier fylkesmannen ja til etablering av et snøsmelteanlegg på Søndre Akershuskai.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen/NRK

Bakgrunnen er at snødeponiene på Hasle og Åsland er for små, hvis det faller store mengder snø. Anlegget skal etableres ved Søndre Akershuskai.

- Fylkesmannen har vurdert at miljøfordelene er større enn ulempene. Vi mener da at det er mer miljøvennlig å ha et snøsmelteanlegg enn å deponere slik vi gjør på land i dag, sier fylkesmiljøvernsjef Anne-Marie Vikla.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video Fylkesmannen sier ja til snøsmelteanlegg

Midlertidig tillatelse

Tillatelsen innebærer at selskapet NCC construction får lov å slippe renset smeltevann ut i fjorden i fire år.

Av vilkårene går det fram at snøsmeltingen ikke skal forurense havnebassenget, hvor havbunnen nylig ble renset.

- Vi har stilt veldig strenge krav til rensing og oppfølging av kontroll, slik at miljøgiftene faktisk blir samlet inn. Fylkesmannen føler seg sikker på at dette snøsmelteanlegget ikke vil føre til forurensning, sier Vikla.

Kontrollprøver

Anlegget må derfor bli nøye overvåket slik at fjorden ikke blir forurenset. Fylkesmannen krever at minst 70 prosent av miljøgiftene i skitten snø skal fjernes.

Dersom det viser seg at rensingen ikke holder mål, vil tillatelsen bli trukket tilbake.

- Vi skal følge opp dette meget nøye og ta kontrollprøver. Hvis vi trodde at snøsmelteanlegget ville bidra til økte utslipp, så ville vi aldri gitt den midlertidige tillatelsen.

Opp til Oslo kommune

Nå er det opp til Oslo kommune å vurdere om de ønsker å etablere et snøsmelteanlegg i Indre Oslo havnebasseng.

- Vi har kommet et kjempestort skritt nærmere et snøsmelteanlegg i Oslo. Ved en normal vinter vil anlegget kunne ta imot all snø i byen, men vi kan ha Åsland i beredskap, sier samferdselsbyråd Jøran Kallmyr.

Byråden skal nå jobbe å legge ut anbud for kommende vintre.

- Jeg vil også jobbe hardt for å finne midlertidige løsninger denne vinteren, slik vi ikke trenger å bruke tomter der folk bor til deponier.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus