Hopp til innhold

Sier ja til 1000 flyktninger

Fylkesmannen tillater inntil 1 000 flyktninger på Raumyr transittmottak. Mottaket blir et av landets største. Ordføreren i Kongsberg føler seg overkjørt av UDI.

Det gamle høgskolebygget på Raumyr i Kongsberg

Flere tusen kvadratmeter lokaler har stått tomme på Raumyr etter at høgskolen flyttet til Krona i Kongsberg sentrum.

Foto: Jiri Havran / Statsbygg

«Fylkesmannen er etter en samlet vurdering kommet til at verken trafikksituasjonen eller det at det ikke er fremlagt en strategi for sikkerhet er å anse som ulemper», skriver Fylkesmannen på sine nettsider fredag.

Både innbyggere og politikere i Kongsberg har vært kritiske til at UDI ønsket å etablere et av landets største mottak i et tidligere høgskoleområde i byen. Kommunen ønsket maksimalt å ta imot 300 flyktninger, men UDI klaget det lokale politiske vedtaket inn til Fylkesmannen i Buskerud. Nå har de fått medhold, og kommunepolitikerne tapte saken.

I uttalelsen fra Fylkesmannen står det at «vilkårene som er stilt om antall flyktninger og sikkerhetsstrategi er å anse som ugyldige og faller bort. Fylkesmannen mener at eiendommen etter ombygging er svært godt egnet til formålet.

Dette innebærer også at fordelene er klart større enn ulempene i denne saken.»

Sterk lokal motstand

Rundt hundre mennesker gikk tidligere i vinter i fakkeltog fordi de ønsket å begrense antall flyktninger som UDI vil bosette i de gamle høgskolelokalene på Raumyr.

– Vi er bekymret for at det skal komme så mange mennesker på et lite område, sa initiativtaker bak fakkeltoget, Geir Lundheim da.

Fakkeltog

Budskapet fra deltakerne i fakkeltoget i november var klart. De sa nei til 1000 flyktninger på Raumyr.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Ifølge Lundheim ligger det tre barnehager og en skole i området rundt. Beboerne er først og fremst bekymret for at det skal skje noe med de mange barna som bor rett i nærheten.

Geir Lundheim
Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Det kan være folk med traumatiske opplevelser som kommer hit. Når man ser i mediene hva som skjer andre steder, er det klart man blir bekymret, sa Lundheim.

Ordføreren mener politikerne blir overkjørt

Henning Hallerud og Kari Anne Sand

Ordfører i Kongsberg, Kari Anne Sand (Sp), mener lokalpolitikerne er overkjørt når et av landets største akuttmottak for flyktninger etableres i kommunen.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Vi er skuffa over at Fylkesmannen overkjører våre politiske vedtak. Vår anbefaling om å ta imot 300 flyktninger ville ivaretatt både flyktninger og lokalbefolkning på best måte, sier ordfører i Kongsberg Kari Anne Sand (Sp).

Hun sier Kongsberg kommune nå bare må ta utfordringen hun mener dette vil bli.

– De kommunale tjenestene vi må yte må leveres uansett om vi hadde fått 300 eller 1000 flyktninger.

– Vi er vel det eneste stedet i Norge som skal huse 1000 flyktninger midt i et boligområde. Men siden Fylkesmannens beslutning er endelig må vi uansett gjøre oss klare til at de første flyktningene kommer allerede i januar. Vi skal møte de som kommer med respekt, og håper at vi får løst de utfordringene som måtte komme på en god måte, sier Sand.

Avdelingsdirektør Bente N. Fjell hos Fylkesmannen i Buskerud sier de ser på dette som en ekstraordinær sak og mener bygningen på Raumyr er godt egnet for å huse flyktninger. Hun sier Fylkesmannen har stor respekt for det lokale selvstyret, men at i denne saken er de innsigelsene som har kommet fra kommunen og naboer ikke sterke nok.

– Vanligvis ville Fylkesmannen vektlagt det lokale selvstyret mer enn de har gjort her, sier Fjell.