Tiltalte sier han vet hvem som drepte Einar Opsahl

Den tiltalte nektet straffskyld for drapet på Einar Opsahl da saken mot ham startet i Oslo tingrett tirsdag. Han sier han vet hvem som drepte Opsahl, men at han ikke vil si det fordi han er redd.

Einar Opsahl

Einar Opsahl ble drept på Bislett i juni 2011.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Einar Opsahl ble skutt i hodet på en taxiholdeplass på Bislett i Oslo i juni 2011. Politiet sa tidlig at de mente Opsahl ble et tilfeldig offer.

Da rettsaken mot den antatte gjerningsmannen startet tirsdag i Oslo tingrett, nektet han for å ha drept Opsahl.

– Kom en annen bil til stedet

Han har hele tiden nektet for å ha skutt Opsahl og har sagt at han var på et utested da drapet skjedde.

Etter å ha nektet å forklare seg for politiet i mer enn ett år, tok tiltalte kontakt igjen via sin advokat i sommer. To uker før drapssaken skulle starte, kom han med helt nye opplysninger. Den tiltalte 30-åringen innrømmer nå at han var på åstedet på
drapstidspunktet.

Tiltalte innrømmer å ha vært på Bislett, men ifølge tiltalte kom en annen bil til stedet, hvor en person hopper ut og skyter Opsahl.

30-åringen sier at han vet hvem som drepte Opsahl, men at han ikke vil si det fordi han er redd.

– Mottok telefon på Bislett

Aktor sier at de kan bevise at tiltalte var på restauranten Tasty Thai rett ved taxiholdeplassen rett før drapet, hvor flere var samlet etter stengetid. To minutter etter at drapet skjedde fikk tiltalte en telefon som ble mottatt på Bislett.

Tiltaltes advokat, Morten Engelsbak mener politiet har vært dårlige til å etterforske alternative gjerningspersoner.

– Politiets etterforskning har dreid seg om å bekrefte mistanken mot den tiltalte, sier Engelsbak.

Spilte av 113-samtale

Opsahl var ute med to kamerater og på vei til en ny fest da han ble skutt like ved taxiholdeplassen ved rundkjøringen på Bislett i Oslo. Kameraten ringte umiddelbart 113 og fortalte at Opsahl var skutt i hodet og lå nede.

– Han som har skutt har kjørt fra stedet i en bil. Han er av utenlandsk opprinnelse, forteller kameraten ifølge nødsamtalen som ble avspilt i retten tirsdag.

Politiets teori er at Opsahl og kameratene kan ha forstyrret en narkohandel ved å kontakte det han trodde var en pirattaxi.

Noen dager etter drapet pågrep politiet åtte personer i en leilighet i Oslo. De ble først siktet for oppbevaring av narkotika, men i juli ble 30-åringen siktet for drapet.

Tiltalt for forsettelig drap

I mars i år ble 30-åringen tiltalt for forsettlig drap. I tiltalen kommer det også frem at politiet fant ni kilo hasj og 400 gram kokain under pågripelsen av 30-åringen, man mener er en del av et kriminelt miljø i Oslo.

Det tette miljøet rundt den tiltalte har gjort etterforskningen vanskelig, men i januar kom det politiet kalte et gjennombrudd:

Under etterforskningen oppdaget politiet en blodflekk på den tiltalte 30-åringens bukse, en bukse som ble konfiskert under pågripelsen. Tekniske undersøkelser viste at blodet tilhørte Einar Opsahl.

Erkjente delvis straffskyld

30-åringen erkjenner delvis straffskyld for oppbevaring av narkotika i leiligheten på Grünerløkka da straffesaken startet. Ifølge tiltalen er det snakk om store mengder: 9 kilo hasj, 380 gram kokain, 473 gram Cannabis sativa og 343 narkotiske tabletter.

Han erkjenner også å ha hatt ulovlig ammunisjon og at han hadde ladd våpen med seg på offentlig sted.