Sier både ja og nei til folkeavstemning

I august ba Frps Håvard Jensen politikerne om å droppe folkeavstemning rundt kommunesammenslåing. I dag mener han folkeavstemning kan ha sin hensikt.

Håvard Jensen

Håvard Jensen er usikker på om folkeavstemning er bra eller dårlig.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

For i dag gikk Rygge Frp ut i Moss Avis og krevde folkeavstemning om kommunesammenslåing i forbindelse med valget neste år.

Og det synes ikke Frps gruppeleder på Fylkestinget, Håvard Jensen, er noen dum idé.

– Det får være greit det, om politikerne synes det, sier han til NRK.no

SE VIDEO: – Sier nei til folkeavstemning

Ønsker ikke folkeavstemning

Var skeptisk til folkeavstemning

Det står i skarp kontrast til hva han mente da Stortingets kommunal- og forvaltningskomite var på Østfold-besøk i slutten av august.

Da skulle Hobøl-ordfører Håvard Wennevold Osflaten holde et innlegg for komiteen hvor han skulle be om at kommunesammenslåinger må bestemmes fra bunnen av.

Men da han meldte avbud grunnet sykdom, ble Håvard Jensen oppfordret til å tale Hobøls sak – og han mente det motsatte:

– Jeg er skeptisk til å ha en bindende folkeavstemning.

– Hvorfor ikke høre på folk i slike saker?

– Vi vil gjerne høre på folk, men da blir det gjerne følelser. Jeg husker veldig godt da det sto et leserinnlegg i avisen hvor de foreslo Spybøl som det nye navnet på den nye kommunen. Da kom følelsene frem og da var debatten slutt, sa Jensen til NRK 28. august.

I dag, tre uker senere, vet han ikke helt hva han mener.

– Jeg er ikke sikker. Det er derfor jeg svarer som jeg gjør nå, sier Jensen.

LES OGSÅ:

Må spørre på riktig måte

– Den gangen refererte jeg til folkeavstemningen i Spydeberg og Hobøl i 2003. Da kom følelsene frem og debatten ble usaklig. Det er det jeg advarer mot. Dersom du spør folk i Rygge om de vil bli mossinger, så sier de sikkert nei. Men om du spør om de vil ha bedre tjenester, så svarer man sikkert ja.

– Så det er egentlig et spørsmål om hvilke spørsmål man skal stille ved en folkeavstemning?

– Ja. Jeg har nettopp vært i Danmark og der stilte de spørsmålet om hvilken kommune de vil slå seg sammen med. Det tror jeg er veien å gå.

– Hva ønsker Fremskrittspartiet?

– Vi er jo et parti som vil ha folkeavstemning på det meste. Men jeg er usikker på om det er rett vei å gå. Jeg kan hverken svare ja eller nei, avslutter han.

Til Moss Avis sier nestleder i Frp Rygge, Michael Torp, at saken om en ny storkommune er alt for viktig til å tres ned over hodet på innbyggerne.

– Vi har vedtatt at vi ønsker å få en utredning av de forskjellige alternativene første halvår 2015, som så kan ligge ute til høring i tre måneder, slik at en folkeavstemning kan gjennomføres i forbindelse med neste års kommunevalg, sier Torp til Avisen.