Sherpaer fra Nepal har jobbet fire sommersesonger for å gjøre toppen av Hallingskarvet bedre tilgjengelig for publikum.
Jarle Uthus, som driver Prestholtseter ved foten av Hallingskarvet, forteller at turløypa blir mer og mer brukt. Han regner med ny publikumsrekord i løpet av denne sesongen.
– Antall besøkende har økt og økt. I fjor var det 37 000 som gikk trappa opp til toppen. I år blir det ny rekord.
Turistvert Jarle Uthus.
Foto: Gunnar Grimstveit / NRKUthus har allerede merket flere besøkende i fjellet, etter at sherpaer fra Nepal har jobbet fire sommersesonger for å gjøre toppen av Hallingskarvet bedre tilgjengelig for publikum.
Han regner med at sherpatrappa skal bringe over 40.000 fjellvandrere opp på toppen av Buskeruds høyeste fjell før snøen faller på Skarvet.
Nødvendig kompetanse
I arbeidslaget av fire sherpaer er det Sjiring Sherpa som er sjefen. Han tar så vidt hånda vekk fra spettet når NRK spør ham om hvor hardt arbeidet er.
– Det er hardt arbeid, men vi klarer det. Vi jobber 10 dager om dagen. Vi har lunsj underveis. I dag er været fint, men tidligere denne uka var det kaldt og det regna.
Sherpaene bor til vanlig 3 800 m.o.h. i Nepal.
Foto: Gunnar Grimstveit / NRKSherpaer fra Nepal ble hyret inn for å gjøre jobben fordi de sitter med den nødvendige kompetansen, ifølge oppsynsmann Petter Braaten.
I går slo oppsynsmann på Hallingskarvet Nasjonalpark, Petter Braaten ned det siste opplysningsskiltet for turstien opp på skarvet.
Foto: Gunnar Grimstveit / NRK– Vi hadde den kompetansen i Norge før, men ikke nå lenger.
Braaten tror ikke at dagens unge i Norge ville klart å lage steintrappa.
– Det er sikkert mange som blir sure på meg når jeg sier dette, men hvis det ikke durer eller har noe med en data å gjøre, er det ikke så interessant for dagens unge i Norge, sier Braaten.
– Helt fantastisk
Turister har allerede begynt å bruke den nye turløypa på Hallingskarvet. Gerd Rockseth fra Kristiansand er en av de første, og hun virker rimelig begeistret da vi treffer henne i sherpatrappa.
– Den er helt fantastisk. Vi visste ikke hvor fint det var før vi starta, fordi vi ikke er så kjent i området. Men da vi hadde gått opp alle de trappene, og kom på toppen, var det fantastisk utsikt. Vi så Gaustatoppen, og hadde det vært enda litt klarere vær, hadde vi nesten sett helt til Kristiansand.
Nå kan man gå en drøy seks kilometers rute på nesten 400 høydemeter fra Perstholtseter og ned igjen gjennom Vesleskaret på østsiden av Skarvet.
Gerd Rockseth fra Kristiansand var imponert av sherpatrappa.
Foto: Gunnar Grimstveit / NRK