Hopp til innhold

Hva gjør sherpaene på Hallingskarvet?

Buskeruds høyeste fjell skal vernes mot slitasje. Nå får de hjelp fra Nepal.

Sherpaer på Hallingskarvet

Sherpaer fra Nepal er hentet inn for å ferdigstille trappa opp mot Buskeruds høyeste fjell.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

En ny trapp opp mot Buskeruds høyeste fjell ferdigstilles i disse dager.

Steintrappa fra Prestholt til toppen av Hallingskarvet er bygd for at folk skal komme raskere opp på fjellet for å nyte utsikten, men også for å verne naturen mot slitasje fra de 25 000 menneskene som besøker dette stedet hver sommer.

Og når steinene nå legges, har man hentet inn eksperthjelp. 4 sherpaer fra Nepal er engasjert for å bygge ferdig den én kilometer lange trappa på 2500 trinn.

Oppsynsmann Petter Braaten

Oppsynsmann Petter Braaten er stolt av steintrappa på Hallingskarvet.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Oppsynsmann i Statens naturoppsyn, Petter Braaten, sier dette er en redningsaksjon.

– Hovedårsaken er for å redde naturen fra en voldsom ferdsel og en sterk erosjon, som en følge av regnvann og smeltevann som drar med seg løsmassene.

– Hvorfor har dere med dere sherpaer?

– De kommer fra en by 3840 meter over havet. Byen Kunde i Nepal. Og disse gutta her de er kanskje verdens beste på sitt område når det gjelder bruken av stein, nettopp til å bygge stier og veier i høyfjellet, sier Braaten.

Er vant til hardt arbeid

Steintrapp opp Hallingskarvet

Steintrappa er en kilometer lang og har 2500 trinn.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Steinene som brukes i trappa er opp til 500 kilo tunge, og fraktes dit med helikopter. Sherpaene skal nå bruke om lag to uker på å ferdiggjøre trappa opp på Skarvet.

Sona Sherpa er leder for nepaleserne som arbeider på Hallingskarvet. Han har laget mange slike trapper i hjemlandet.

– Noen ganger kan det være vanskelig arbeid. Og det er åpenbart at dette er hardt arbeid, men det er vi vant til, sier han til NRK.

Fantastisk utsikt

Det skal nå bli lettere å komme opp på fjellet, for å nyte utsikten fra Buskerud høyeste fjell.

– Det er en fantastisk utsikt fra toppen her. Men etter hvert så begynte stien å bli veldig slitt. Det var kanskje en 5 til 7000 personer som gikk opp her hver sommer. Så nå legger vi stein i stilegemet, da redder vi stien fra å bli helt ødelagt. Og den tåler da trykket av 25 000 mennesker, som er det antallet som gikk opp i fjor, sier Petter Braaten.

Saken fortsetter under bildet

Hallingskarvet

Utsikten fra Hallingskarvet er fantastisk mener Petter Braaten.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Det blir litt lettere å gå, og vi har fått mange tilbakemeldinger blant annet fra en dame som har MS. Hun kom seg ganske langt opp i lia, og satt her oppe og gråt og sa at hun aldri hadde kommet hit, hvis det ikke hadde vært for dette tiltaket. Det er jo noe som varmer hjertet, forklarer Braaten.

Rekorden er 9 minutter og 18 sekunder

Jarle Uthus, Prestholtseter

Jarle Uthus har merket stor trafikkøkning i steintrappa. Her sammen med kona Ida.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Jarle Uthus driver Prestholtseter der den steinsatte trappa starter. Han har merket økning i antall trappegåere i sommer, etter at deler av byggverket var ferdig.

– Det har steget jevnt og trutt hver dag. Tusenvis.

– Hva sier du til folk som har tenkt seg opp?

– At de bare må prøve det, helt til topps. Rekorden nå er 9 minutter og 18 sekunder. Men en vanlig rolig tur tar nok en time, sier Uthus.

Oppsynsmannen har enda flere planer for å folk til å valfarte til toppen av Hallingskarvet.

– I år skal vi legge de siste 150 meterne, og så skal vi forflytte oss bort til skaret ved siden av for å legge trapper der. Det blir nedfart, og da får vi en runde på ca. 6 km. Den kaller vi Prestholtrunden, og den vil sannsynligvis bli et av de mest brukte turalternativene på denne siden av Hallingskarvet, avslutter Braaten.