Hopp til innhold

Sex-klinikk stenger dørene

Midt i høysesongen for spredningen av kjønnssykdommer blant ungdom stenger en av Oslos to gratisklinikker.

IKKE BRUK
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Sex og Samlivssenteret må holde stengt i seks uker i sommer på grunn av for lite penger.

I fjor, da senteret het Klinikk for Seksuell Opplysning, måtte den stenge i november , noe som førte til kraftige reaksjoner og mer penger.

I følge leder Siv Gamnes er reaksjonen i år helt anderledes.

Måtte stenge i vinter

Siv Gamnes

Siv Gamnes

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

- De gir ikke nok til at ungdom skal ha et tilbud hele tiden. Sommeren er høysesong for smitte, så egentlig burde vi holdt åpent. I fjor valgte vi å stenge på vinteren, og fikk beskjed om at det fikk vi ikke lov til i år. I år valgte vi å stenge på sommeren, og det har vi ikke fått reaksjoner på, sier hun.

I fjor vinter bevilget staten 2,5 millioner og kommunen 600 000 kroner ekstra for å forhindre at senteret måtte stenge.

Staten har tidligere betalt for klinikkens drift i sommermånedene, men i år skal disse midlene brukes til andre formål.

- Har ikke mulighet til å omdisponere

Klinikken gir unge under 25 år tilbud om å testes for kjønnssykdommer og graviditet gratis, samt tilgang på prevensjonsmidler og gynekologiske undersøkelser.

Kommunen har ansvaret for tilbudet, og allerede i februar var det klart at klinikken ville måtte holde stengt i sommer dersom de ikke fikk mer penger.

Byrådssekretær Anne Kristine Jensen mener likevel at regjeringen har ansvar for at klinikken nå må holde stengt.

- Vi synes det er veldig synd at regjeringen har tvunget klinikken til å holde sommerstengt, men vi har ikke mulighet til å gi midler midt i perioden slik det er nå. Våre budsjetter legges i desember, og det er umulig for oss å omdisponere nå, sier Jensen.

HVA SYNES DU? SI DIN MENING UNDER ARTIKKELEN.

- Kommunens ansvar

Assisterende divisjonssjef i Helsedirektoratet Kari Huseby sier derimot at klinikkens drift er kommunens ansvar, men at noe av statens penger likevel kunne blitt brukt til å holde klinikken åpen.

- Helsedirektoratet jobber på et nasjonalt nivå, vi har først og fremst ansvar for de nasjonale satsningene som gjør at folk i hele Norge får den hjelpen og kunnskapen de trenger. Det er først og fremst kommunen som må sørge for å holde klinikken åpen for publikum. Vi ville absolutt vært i dialog med dem om det var et stort problem her som vi kunne vært med på å løse, sier Huseby.

Frykter flere uønskede graviditeter

I tillegg er over halvparten av Oslos helsestasjoner for ungdom stengt denne uka, og mange vil fortsette å være det utover sommeren.

- Vil ikke det bety at tilbudet til ungdom er betydelig redusert?

- Det er fortsatt helsestasjoner i de bydelene som har åpent, og vi har Olafiaklinikken, sier Jensen.

Gamnes er bekymret for at mangelen på tilbud skal få alvorlige konsekvenser.

- Vi frykter flere uønskede graviditeter, fordi de ikke får fornyet resepter og tilgang på prevensjon. Vi frykter også at folk blir gående for lenge med klamydia, slik at det kan bli snakk om komplikasjoner, sier hun.