Hopp til innhold

Setter opp flere reklametårn

Nye reklametårn er på vei. Forhandlingene om å bli kvitt det forhatte tårnene står i stampe.

Reklametårn
Foto: NRK

De vil, de vil, men får det ikke til. Slik kan Oslo kommunes bestrebelser på å bli kvitt de omdiskuterte reklametårnene best karakteriseres.

Nye tårn settes opp nå

Et titalls nye reklametårn blir satt ut i Oslo i første halvdel av februar, til tross for vedtaket i bystyret om at de reklamefinansierte nedstigningstårnene skal vekk.

Byrådet hevder at Oslo kommune forhandler med Hafslund om å bli kvitt reklamen.

Ifølge Hafslund kan forhandlingene knapt kalles forhandlinger, og dessuten hevder Hafslund at de er feil forhandlingspart.

 

Reklametårn

Reklametårn

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Godkjente 60 tårn

Det er reklameselskapet JCDecaux som eier og driver tårnene, etter at selskapet i sin tid inngikk avtale med Hafslund om å bytte ut de gamle og mer anonyme nedstigningstårnene med fire meter høye, lysende reklametårn.

Oslo kommunes plan- og bygningsetat godkjente utplasseringen av 60 tårn uten politisk behandling. Rundt 40 er satt opp.

Og da Oslo bystyre lenge i ettertid vedtok at reklametårnene skulle vekk, viste det seg lettere sagt enn gjort. Et pålegg fra kommunen om å fjerne dem, ble blant annet stemplet som ulovlig av fylkesmannen.

Byrådet prøver nå å løse striden gjennom forhandlinger med Hafslund.

- Ikke reelle forhandlinger

Et møte i fjor vår blir omtalt slik i en telefax fra Hafslunds advokat til kommunens eiendomsdirektør.

"Dette var ikke forhandlinger, men en ren manøver for at kommunen og byråden utad skulle kunne si at man hadde forhandlet."

Etter det har det vært avholdt ett møte rett før jul der partene kun ble enige om å møtes igjen.

- Et definisjonsspørsmål

Byrådet hevder overfor bystyret at det pågår forhandlinger. Hafslunds direktør for samfunnskontakt, Frode Geitvik, er mer usikker.

- Tja, hvordan man definerer forhandlinger får den enkelte avgjøre selv. Men det har så vidt jeg kjenner til, bare vært ett møte der vi har vært til stede, sier Geitvik til NRK Østlandssendingen.

Merete Agerbak-Jensen

Merete Agerbak-Jensen

Foto: Sporveien

Byutviklingsbyråd Merete Agerbak-Jensen er ikke i tvil om hva som skjer.

- Jeg mener at vi absolutt er i forhandlinger. Nå skal vi snart møtes igjen, så får vi håpe at vi ihvertfall blir enige om at er i forhandlinger, sier Agerbak-Jensen til NRK Østlandssending.

- Forhandle med JCDecaux

Spørsmålet er om Hafslund i det hele tatt er de rette å forhandle med, slik byråden insisterer på. Hafslund selv er i sterk tvil, ifølge Frode Geitvik.

- Så lenge JCDecaux eier disse tårnene, blir det vanskelig å gå utenom dem. Det er de som skal få inntektene, påpeker Geitvik.

Men Merete Agerbak-Jensen vil fortsatt holde JCDecaux utenfor.

- Vi har ikke noen kontrakt med JCDecaux, og for oss er det naturlig å ta dette gjennom Hafslund, sier hun.