Setter inn ekstra tiltak og hever beredskapen i Holmenkollen

For å unngå gårsdagens kaos, har både politiet, arrangøren og Sporveien satt inn ekstra tiltak i forkant av Holmenkoll-søndagen. – Vi skal ta folkefesten tilbake, sier arrangøren.

En buss med påskriften "Kaosreiser AS" i Holmenkollen

KAOS: Den enorme menneskemengden som skulle ut fra skiområdet i Holmenkollen lørdag, gjorde at det etter hvert brøt ut kaos og panikk. I dag har politiet og arrangøren satt inn ekstra tiltak. Sjåføren på denne bussen ga klart uttrykk for situasjonen lørdag kveld.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

– I dag har vi satt inn flere tiltak for å øke folks trygghet og sikkerhet rundt dagen. Politiet setter inn vesentlig mer bemanning i dag, og også Sporveien har økt bemanningen på Holmenkollen stasjon, sier Emilie Nordskar, kommunikasjonssjef i Holmenkollen skifestival, til NRK.

– Vårt fremste fokus i dag er at det skal være trygt for publikum å være i Holmenkollen.

Det kommer også til å være frivillige patruljer som patruljerer ute i marka i dag.

– Vi kommer også til å ha et enda større fokus på hvem som slipper inn i arenaen, slik at vi sikrer at det som skjer inne i arenaen, foregår på en trygg og positiv måte, sier Nordskar.

Venter færre mennesker og mindre fyll

Ifølge Nordskar er det ventet langt færre folk til Holmenkollen i dag enn i går – og langt mindre fyll.

– Det var omtrent 14.000-15.000 mennesker i arenaen i går, og vi venter om lag det samme antallet mennesker inn i areaen i dag. Men søndagen er normalt sett en dag med færre mennesker ute i marka, og det er også en annen type publikum som står ute i marka på søndager, sier Nordskar.

– Ifølge mine rapporter er det fire telt igjen ute i skogen, og det har vært en rolig natt i marka, så vi forventer en annen type dag enn vi hadde i går.

Nordskar sier at den tradisjonsrike Kollen-søndagen i langt større grad har hatt en familieprofil enn lørdagen.

– Basert på våre erfaringer er det langt mindre alkohol ute i skogen på søndagen, sier hun.

Var dere godt nok forberedt i går?

– Vi var forberedt på at det skulle komme mange mennesker, men det vi ikke var forberedt på, var den oppførselen vi så fra mange mennesker utover dagen i går. Vi synes det er fryktelig trist når folk ikke følger politiets anvisninger, sier Nordskar.

– Etter helgen skal vi sette oss ned med politi og andre myndigheter for å finne ut hva vi kan gjøre for å ta folkefesten tilbake.

Kommunikasjonssjef Emilie Nordskar i Holmenkollen Skifestival lover at de skal evaluere gårsdagen.

Tilstanden for alvorlig skadet kvinne stabil

Det brøt ut fullstendig kaos da Holmenkollen-publikummet skulle forlate området lørdag.

Arrangøren hadde ventet 100.000 mennesker i løpet av hele helgen, men i stedet kom det rundt 100.000 mennesker i anlegget og ute i marka bare i løpet av lørdag.

Cato Asperud

EKSTRA TILTAK: Sporveien setter inn ekstra tiltak for å unngå kaos i Holmenkollen, sier kommunikasjonssjef Cato Asperud.

Foto: Dina Johnsen / NRK

Politiet rapporterte om at folk rev ned gjerder og slåss mot hverandre og politiet.

Totalt åtte personer ble skadet, en av dem alvorlig. Flere av dem fikk strøm i seg på T-banesporet, mens noen ble lettere skadet i trengselen som oppsto på perrongen.

Politiet i Oslo opplyser til NRK søndag morgen at tilstanden til den som ble alvorlig skadet, en kvinne i slutten av tenårene som ble skadet etter å ha fått strøm i seg på da hun falt ut i T-banesporet, er stabil og ikke livstruende.

Flere vektere ble lettere skadet da de fikk strøm i seg da de forsøkte å få kvinnen opp fra sporet.

Over 100 personer ble behandlet for fyllrelaterte skader av de frivillige mannskapene til Røde Kors Hjelpekorps.

Stanser køen lenger unna T-banestasjonene

– De ansatte som var på jobb i bussene og T-banene, beskriver situasjonen som helt ukontrollerbar. Det gjelder særlig det at folk begynte å gå i T-banesporet. Det er forbundet med livsfare, rett og slett. Der kommer det T-banetog, og strømmen som driver T-banen, er ledet av en strømskinne på 750 volt. 750 volt er ikke noe man leker med, sier Cato Asperud, kommunikasjonssjef i Sporveien.

Han sier at det i dag, som i går, kommer til å være vektere på T-banestasjonene. Det er satt opp flere avganger sammenlignet med en vanlig søndag, men gårsdagens kaos har ikke gjort at det er satt inn flere avganger enn opprinnelig planlagt i dag.

– Vi har også besluttet at dersom vi på noe tidspunkt føler at vi begynner å gå på akkord med sikkerheten, stanser vi T-banetrafikken umiddelbart, sier Asperud.

Sporveien har også satt inn tiltak for å redusere trøkket med mennesker inne på T-banestasjonene.

– Antall mennesker som skal ned fra Holmenkollen, kan vi gjøre lite med. Men vi kan stoppe køen lenger unna selve stasjonen. Vi kommer til å bare slippe de menneskene som er myntet på neste avgang, inn på stasjonen – altså slippe inn folk puljevis. Det vil gjøre at det kan bli mer kø på utsiden av stasjonen, men da blir det tryggere ferdsel på selve stasjonsområdet.

NRK-kommentator misliker det som skjedde det som skjedde på vei ned fra Holmenkollen lørdag kveld.

Politiet: Vanskelig å være 100 prosent forberedt

Politiet i Oslo sier til NRK at de har styrket bemanningen i Holmenkollen fra det som først var planlagt i dag.

– Vi skal ha flere folk tilgjengelig, og så må vi forsikre oss om at slusesystemet ned mot T-banestasjonene faktisk fungerer. Tanken er å slippe folk puljevis ned til stasjonen. Med det håper vi at trykket ned mot stasjonene og trengselen på perrongene avtar, sier Tor Grøttum, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, til NRK.

Hvordan kunne det gå så galt som det gjorde i går?

– Det er flere faktorer som spilte inn. Det var større tilstrømning av publikum enn forventet, det var flere ute i marka, og det var mer fyll. Når alle skulle hjem samtidig, og trykket ned mot T-baneområdet ble for stort, ble det kaos, sier Grøttum.

– I tillegg hadde vi hendelser både på Besserud og på Voksenlia, og når T-banen ikke får tatt unna publikum og kjørt ned mot sentrum, blir jo trykket bare enda større.

Var dere og arrangøren for dårlig forberedt?

– Vi var forberedt på at det ville være mye folk, men det store innrykket, at det var så mye fyll, at folk ikke fulgte anvisninger og oppførte seg på en måte som var veldig krevende, var nok litt unikt i år. Det er vanskelig å forberede seg 100 prosent på alle eventualiteter, sier Grøttum.

En person valgte å stå bakpå t-bana da kaoset oppstod etter folkefesten i kollen

Oppfordrer folk til å komme

Emilie Nordskar sier at det kom vesentlig flere mennesker til Holmenkollen i går enn arrangøren var forberedt på.

– Vi så også at mye alkohol ikke har slått positivt ut i det hele tatt, og det skjedde situasjoner der ting kom ut av kontroll, sier Nordskar.

Var dere for dårlig forberedt?

– Vi har de to siste årene jobbet veldig fokusert nettopp for å dempe festen ute i marka. Der har vi samarbeidet med politiet, Oslo kommune, Ruter og Sporveien, og vi har satt inn tiltak for å dempe festen. Dessverre, til tross for det, skjer det som skjedde i går. Det er bare et bevis på at her har vi sammen med offentlige myndigheter fortsatt en stor oppgave foran oss.

Hva kan du si til barnefamilier og andre som måtte vegre seg for å dra til Holmenkollen i dag?

– Vårt mål er at det skal være trygt i Holmenkollen. Det er derfor vi har satt i ekstra tiltak i dag. Så vi håper de som har planlagt å ta turen til Holmenkollen i dag, gjør det, og at de får en god opplevelse, sier Nordskar.