Setter inn ekstra bemanning på akuttmottak

Etter å ha klaget på uforsvarlige forhold på akuttmottaket for flyktninger på Tøyen i Oslo, setter nå Røde Kors inn ekstra bemanning i helgen og sender frivillige tilbake til uka.

tøyen 2

DOBLING I ANTALL ANKOMNE: Røde Kors sier at de tenker på tryggheten til de frivillige nå som det kommer flere flyktninger til akuttmottaket på Tøyen i Oslo.

Foto: Sofie Gran Aspunvik

Røde Kors varslet torsdag at de trekker ut sine frivillige fra flyktningmottaket på Best Western-hotellet på Tøyen i Oslo. Årsaken er at UDI vil øke tallet på beboere fra 250 til 500.

Øistein Mjærum i Røde Kors

UFORSVARLIGE FORHOLD: Kommunikasjonsdirektør i Røde Kors, Øistein Mjærum mener at forholdene for flyktningene og de frivillige ved akuttmottaket er uforsvarlige og krever bedre løsninger.

Foto: Olav A. / Røde Kors

– Vi har lenge meldt ifra om at forholdene i garasjeanlegget på Best Western er uforsvarlige, både for flyktningene og de frivillige. Derfor har vi krevd en bedre løsning for dem som oppholder seg der. Våre frivillige må ha en reel mulighet til å hjelpe og det håper vi de vil få nå, sier kommunikasjonsdirektør i Røde Kors, Øistein Mjærum.

LES: Røde Kors vurderer å trekke ut sine frivillige

– Skuffet over myndighetene

I et møte mellom Røde Kors og Utlendingsdirektoratet (UDI) ble det enighet om at Røde Kors setter inn et omsorgsteam i helgen og frivillige fra neste uke.

– Vi har hatt et positivt møte med UDI, men vi er fortsatt bekymret for myndighetenes håndtering av denne situasjonen. Så langt er vi skuffet over manglende koordinering og tiltak fra myndighetene. Derfor er det viktig at vi hele tiden vurderer situasjonen for flyktningene og frivillige som hjelper dem, avslutter Mjærum.

Seniorrådgiver ved Utlendingsdirektoratet (UDI), Christer Andreassen sier til NRK at det er mange som kommer til Norge nå og at de må skaffe tak over hodet til alle.

– Vi så at i forhold til denne type innkvartering, som er innkvartering i påvente av registering hos Politiets utlendingsenhet at vi ikke hadde ledig kapasitet på de andre stedene vi har i vår portefølje. Og således måtte vi doble dette antallet for å sikre at vi hadde kapasitet gjennom helgen.

Igangsetter risikoanalyse

Røde Kors har tidligere uttalt at de er opptatte av tryggheten til de mange frivillige ved akuttmottaket på Tøyen. Natt til fredag var hjelpeorganisasjonen observatører på akuttmottaket.

– Vi ønsker først og fremst å være til stede for å kunne hjelpe på best mulig måte, men vi må også sette grenser i forhold til hva vi mener er forsvarlig. Vi må tenke på tryggheten til våre frivillige, sier Mjærum til NRK.

Røde Kors ble møtt med forståelse av UDI på dagens møte og ble enige om å fortsette samarbeidet de har hatt hele tiden.

– Jeg har full forståelse for at de ønsket å ta en evaluering av sin drift der oppe. De «journ.anm. Røde Kors» skal igangsette en risiko- og sårbarhetsanalyse som vil være ferdig i begynnelsen av neste uke, sier Andreassen.

LES OGSÅ: Måtte sove på bakken – hotellrom sto ledig tre minutter unna