Statens vegvesen vet ikke om Nordenga bru kan åpne som planlagt

Vegvesenet har hasteinnkalt geoteknikere etter at de oppdaget en sprekk i betongen i Nordenga bru, som går over jernbanesporene ved Oslo sentralstasjon.

Nordenga bru

HAR OPPDAGET SPREKK: Nordenga bru strekker seg over sporområdet på Oslo S, og binder sammen Schweigaardsgate på Grønland og Bispegata i Bjørvika.

Foto: Erik Engen

Sprekken ble oppdaget nå i mai, skriver Teknisk Ukeblad.

– Vi har satt våre rådgivere til å undersøke brua, for å se om dette har med setningene og sideforskyvningene å gjøre. Det kommer en rapport i neste uke. I etterkant av den må vi vurdere hvilke tiltak som må gjøres, sier prosjektleder Grete Tvedt i Statens vegvesen.

Hun forteller at det har skallet av betong på brua, men vil ikke si noe om hvor lang tid det vil ta å reparere skaden før ekspertene har avgitt sin rapport.

Skal åpne for trafikk om to uker

Nordenga bru, som også kalles «den hvite bro», har kostet drøyt en halv milliard kroner å bygge. Den har vært stengt siden januar, mens det har pågått store veiarbeider i området.

Planen har vært å åpne den igjen 5. juni. Prosjektlederen opplyser at de vil avvente rapporten før de vet om det blir forsinkelser. Om brua kan kollapse vil hun ikke svare på.

– Det vil jeg ikke spekulere rundt før vi har lest rapporten som kommer neste uke. Våre rådgivere går nå over brua, måler opp brua og sammenligner med tidligere målinger, sier Tvedt.

Dersom Nordenga bru ikke kan åpne som planlagt, er det dårlige nyheter for trafikantene som må gjennom Bjørvika. Da kjøremønsteret ble lagt om for snart to uker siden, ble køene svært lange i området.

– Ikke helt uventet

Tvedt sier at de har fulgt opp setninger og sideforskyvninger i nærheten av brua under byggearbeidet, fordi de vet at det er mye av det i området.

– Da kan det oppstå skader på konstruksjoner i nærheten, og det må alle aktører i Bjørvika ta alvorlig. Vi ønsker jo ikke å ha skader på brua, men det er ikke helt uventet, sier Tvedt.

Bjørvika synker

Tidligere denne månenden ble det kjent at Bjørvika synker raskere enn antatt. Årsaken er ifølge Norges geotekniske institutt trolig den kraftige byggeaktiviteten i området

– Norges dyreste tomter bygges ut på landets dårligste byggegrunn, sa senioringeniør Kjell Karsrud ved NGi i den forbindelse.