Ser ikke behovet for en fylkesscene

Månefestival-generalen, Jimmy Olsen, kan ikke finne noen grunn til at det skal bygges en fylkesscene i Fredrikstad.

Jimmy Olsen

Jimmy Olsen ser ikke behovet for en fylkesscene i Fredrikstad.

Foto: David Bjørtomt/NRK

– Jeg ser ikke behovet. Jeg skulle gjerne ha gjort det, men jeg gjør det ikke, sier Jimmy Olsen.

Kulturutvalget i Fredrikstad gikk i kveld inn for å bevilge 500.000 kroner for å finne ut om den gamle maskinhallen på Værste er egnet som fylkesscene.

Maskinhallen på Værste er ett av tre alternativer. Nummer to er maskinhallen med et påbygg, men det er vurdert som lite hensiktsmessig. Det tredje er å finne en helt ny beliggenhet.

– Vi har prøvd å fylle opp de kommunale kulturhusene i mange år, uten å klare det. Jeg klarer ikke helt å forestille meg hvor behovet for en fylkesscene skulle være hen, sier Olsen.

– Man må konsentrere seg om innholdet

Han er i tillegg bekymret over kostnadene som er forbundet med en fylkesscene, i forhold til hvor mye man får igjen for tilbudet.

– Det er det jeg frykter aller mest. Det er sikkert ikke noe problem å sette opp et bygg til 2–300 millioner kroner, men den årlige driftsutgiften vil havne på et sted mellom 15 og 30 millioner kroner. Det vil virkelig tappe kommunebudsjettene. Så i stedet for å satse på enda flere store flotte bygg, så må vi sørge for å ha et innhold til dem, mener Olsen.

Samtidig er det heller ikke gjort noen analyse av hvor mange som kan komme til å benytte seg av tilbudet.

– Det synes jeg er veldig spesielt. Det burde kanskje ha vært førsteprioritet å finne ut hva publikum egentlig trenger. Det er de som skal tilfredsstilles, ikke byggekomiteene rundt omkring, så det er merkelig.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fylkeskulturscenen

Maskinhallen på Værste er et av alternativene til en fylkesscene.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

– Fremstår som byutvikling av Fredrikstad

I Moss ser man på muligheten for å få et regionalt kulturhus – blant annet for å hindre at folk forsvinner til Oslo.

– Når det er 25–30 minutter til Oslo, og du kan stoppe på Nationaltheatret eller Oslo S, så drar ikke folk i Moss sørover. Så for Moss sin del handler det mer om å hindre lekkasjer nordover, og å beholde et eget kulturliv, sier kunstnerisk leder ved Parkteatret, Per Olav Sørensen.

Heller ikke han ser behovet for en fylkesscene plassert i Fredrikstad.

– Kulturhuspolitikken er generelt lite gjennomtenkt. Jeg skjønner ikke hva en fylkesscene skal som kulturhusene ikke skal. Det fremstår mer som rein byutvikling av Fredrikstad.

– Det er forsvinnende liten forskjell i kravene til fylkesscenen og lokale kulturhus, så det er ikke lett å skjønne hvilke arrangementer som skal være aktuelle for fylkesscenen, som ikke kunne vært lokale, mener han.