Tror det blir lite veps og bier i sommer

En kald og våt forsommer gå dårlig grunnlag for insektene.

Veps

Det ser ut som at det blir lite veps i år. Insektene liker best en varm og solfylt forsommer.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Redd for hissig veps? Da kan du glede deg denne sommeren. Det ligger nemlig an til å bli en sommer med lite veps og bier.

– Det har vært en veldig kald og delvis våt forsommer. Det er mange arter som ikke liker det, særlig solelskende insekter. Så det ser dårlig ut for mange av dem, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning.

Nyttedyr

Frode Ødegaard

Seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning tror det blir lite veps og bier.

Foto: Agne Ødegaard

Bier, veps og sommerfugler er blant insektene som betegnes som solelskende. På denne tiden av året legger de grunnlaget for bestanden for resten av året.

– Spesielt for de artene som er aktive nå har det vært en allerede vært en dårlig sesong.

I fjor sommer ble det meldt om uvanlig store mengder veps og vepsestikk. I år ser det derimot ut som at vi får være mer i fred fra vepsen. Men det er ikke Ødegaard glad for.

– Vi har mange nyttedyr blant biene, humlene og vepsene. Så det ser dårlig ut i forhold til pollinering av frukt, bær og blomster. For vanlige folk som ikke liker innpåslitne insekter, er det sikkert veldig bra.

Bier på blomst

Flyvende insekter som bier, veps og humler har en viktig funksjon ved at de pollinerer eller bestøver stort sett alle planter.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Mye mygg

Klegg og mygg derimot trives bedre i været vi har hatt denne våren.

MYGG

Det ser bedre ut for myggen i år.

Foto: NRK

– De utvikler seg i fuktig jord eller i temporære vanndammer. Der er det veldig bra forhold, så larvene gjør det nok veldig bra og det kan bli en bra sesong for dem, sier Ødegaard.

Også i fjor sommer hadde vi mye mygg. Her får du triksene som holder det blodsugende insektet unna.