Hopp til innhold

101 år gammel tradisjon blir stående i Skedsmo

Sentrumspartiene valgte den røde siden, og dermed kan Arbeiderpartiet i Skedsmo puste lettet ut.

Politikere Skedsmo

Venstres påtroppende varaordfører Boye Bjerkholt (t.h.) er godt fornøyde med avtalen med Arbeiderpartiets påtroppende ordfører Ole Jacob Flæten (t.v.).

Foto: NRK

– Det er ikke tvil om at Arbeiderpartiet som det største partiet har gitt avkall på en del ting for å gjøre dette mulig, men dermed er det også lagt et godt grunnlag for et bredt og godt samarbeid med tillit mellom partiene, sier Kristelig Folkepartis Svein Jacobsen.

Etter årets valg var det lenge usikkert om Arbeiderpartiets 101 års sammenhengende styre kunne være over. Men i går ble det klart at Arbeiderpartiet beholder ordføreren i kommunen.

Partiet skal styre sammen med SV, KRF, Senterpartiet og Venstre, og sentrumspartiene er svært fornøyde med avtalen.

Høyre gjorde likevel et brakvalg og partiets ordførerkandidat snuste på ordførerstolen.

– Jeg har jo aldri fått prøvd skikkelig å være ordfører, bare sånn små-prøving inne i mellom. Jeg kunne godt tenkt med å få sitte i ordførerstolen, men jeg innser at det ikke går ved denne korsveien, sier Høyres ordførerkandidat Kjartan Berland.

Avtale skrives under

Partiene skiver under avtalen i Skedsmo. Sentrumspartiene har valgt den røde siden.

Foto: NRK / NRK

Valgte rødt

Det ble tre partier med til sammen fire av 47 mandater som til slutt avgjorde det hele.

– For oss har det viktigste vært den politikken vi skal gjennomføre, også har det vært viktig at vi får posisjoner til å utøve den politikken. Og i tillegg så har vi god erfaring fra de fire årene som har vært, sier Venstres Boye Bjerkholt.

Han fortsetter som varaordfører og tror de får mer igjen for å samarbeide med Arbeiderpartiet enn med Høyre og FRP.

– Grunnen er at vi fikk til et så bra samarbeid. Vi stilte med åpne kort, men vi fikk bedre villkår ved å arbeide sammen med Arbeiderpartiet og SV.

Høyre misfornøyd

Høyre er skuffet over at Venstre valgte Arbeiderpartiet frem dem selv.

– Det er nok mange som er skuffa nå. Det er flere som har kommet til meg i valgkampen og sagt at nå er det på tide med et skifte. Vi har vært veldig tydelige på at en ny politisk ledelse ville vært sunt for hele administrasjonen vår, og for kommunens drift fremover, sier Berland.

Ole Jacob Flæten (Ap)

Arbeiderpartiets påtroppende ordfører Ole Jacob Flæten er lettet over at Arbeiderpartiet får fortsette å styre i Skedsmo.

Foto: NRK

Arbeiderpartiet lettet

Det var en lettet påtroppenede partiordfører fra Arbeiderpartiet, Ole Jacob Flæten, som i går kunne konstantere at han hadde trukket det lengste strået. Men han innrømmer at det har kostet.

– Det er jo en fordeling av posisjoner selvfølgelig, men sånn er det jo i forhandlinger, man er nødt til å gi litt også.

Sykehjemsdekning viktigst

– Det viktigste vi vil gjennomføre de neste fire årene er full sykehjemsdekning, det er det aller viktigste for Arbeiderpartiet. Det gikk vi til valg på og det skal vi gjennomføre, sier Flæten.

Og de fem partiene er enige om at eldreomsorgen er viktigst.

– Vi er veldig opptatt av at eldreomsorgen ikke konkurranseutsettes og privatiseres, men vi åpner selvfølgelig for frivillige organisasjoner, sier Senterpartiets Ann-Kristin Fiskerud.