Sendte smultring til verdensrommet fra Askim

Verdens første smultring i verdensrommet ble sendt opp med værballong fra Askim av fem svenske karer fra Lysekil.

Værballong med donut

Værballongen som ble brukt er straks klar for å slippes ut i verdensrommet fra Askim lørdag.

Foto: Johannes Jönsson / Privat

Initiativtager Alexander Jönsson forteller at han alltid har vært opptatt av verdensrommet. Saken ble først omtalt av Smaalenenes Avis.

– Mine to største interesser i livet er fotografi og verdensrommet. Jeg tenkte at dette var en fin måte å kombinere de to. Og så har jo ingen gjort akkurat dette før, sier Alexander om hvorfor han sendte opp en smultring.

Lettere med tillatelse i Norge

Sammen med Benjamin Jönsson, John Johansson, Johannes Jönsson og Rasmus Ankarskär dro Alexander Jönsson til Askim denne helgen for å sende smultringen til himmels.

Opprinnelig var planen å slippe værballongen fra Lysekil i Sverige, hvor Alexander kommer fra. Men det var lettere å få tillatelse til ballongslippet i Norge.

– Så jeg valgte Norge i stedet. Jeg sjekket Askim ved hjelp av Google Earth og valgte stedet ut fra at Askim var strategisk bra for en slik greie.

Tatt lang tid

Alexander Jönsson har holdt på i flere måneder med planlegging og bygging før smultringen ble sendt til værs.

Betongboksen med kamera og donut

Benjamin og Alexander Jönsson med kameraboksen i betong. Ytterst på boksen er en plate med smultringen.

Foto: Johannes Jönsson / Privat

– Jeg har holdt på i flere måneder med alt fra å skaffe tillatelse og planlegge. Så har min bror Benjamin og jeg bygget selve betongboksen. Det tok rundt to uker å bygge den og da var Benjamin "byggesjef", forteller Alexander som er strålende fornøyd med resultatet.

Hva du tenker om resultatet av romferden?

– Vi er superfornøyd med resultatet. Det ble kjempebra, mener Alexander Jönsson.

For smultringen endte drøyt tredve kilometer opp i luften. Det har de målt med en GPS som var i boksen. Det var også to kameraer som kartla ferden.

Havnet i innsjø

Da ballongen sprakk, landet smultringen etter hvert i Vänern. Der fikk guttene hjelp av Sjöräddningen i Åmål til å redde opp restene av smultringen og kameraene, forteller de til Sveriges Radio Väst.

Guttene har satt sammen en egen youtube-video av ferden. Den kan du se her: