Hopp til innhold

Sender norske fiskeørner til Sveits

Etter over hundre år uten fiskeørn, skal sveitserne nå få fiskeørnunger fra Østfold.

Ørneunge

En av fiskeørnungene fra Østfold som skal sendes til Sveits, der den skal hjelpe med å bygge opp en ny bestand i landet.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Her ser vi det er et veletablert reir. Det er stort og her ligger det to, fine fiskeørnunger.

Rune Aae, biolog og lektor i naturfag ved Høgskolen i Østfold, har nettopp klatret til topps i et digert furutre i Sarpsborg kommune. Der har han funnet et fiskeørnreir og skal nå ta med seg en av fugleungene for å sende den på langtur.

– Den skal sendes til Sveits der de har ikke hatt fiskeørn siden 1914, sier Aae.

Fødselshjelp

I fjor fikk Høgskolen i Østfold en forespørsel fra den sveitsiske organisasjonen Nos Oiseaux , som betyr «Våre fugler».

– Vi ble spurt om å være med på et prosjekt for å bygge bestanden opp igjen. Over fem år skal Sveits få 60 fiskeørner, og halvparten av disse skal komme fra Norge, sier han.

Wendy og Aae

Wendy Strahm og konservator Denis Landenbergue har sammen vært ute i skogen, for å finne fiskeørnunger som skal ta med til Sveits.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Menneskene har gjort så mye forferdelig mot miljøet. Det er derfor vår jobb å ta ansvar og prøve å ordne opp i noe av det. Fiskeørnen er en viktig nøkkelart for økosystemet, sier biolog Wendy Strahm.

Hun er koordinator for sveitsiske Nos Oiseaux og forteller at fiskeørnene nå settes i bur. De fraktes i morgen til Sveits, hvor de skal tilbringe ett par måneder i bur, før de slippes ut.

Drar til Afrika

Etter dette migrerer de til Afrika. Og det er her forandringen skjer. Etter Afrika-turen vil fiskeørnen dra tilbake for å hekke, men nå går ikke turen til fødestedet Norge.

– Fiskeørnen er en filopatrisk art. Dette betyr at den vil dra tilbake til stedet hvor den tok sine første vingetak – som nå blir Sveits, sier Strahm.

Wendy Strahm og ørneunge

Biolog Wendy Strahm med en av ørneungene.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Har troen

Strahm er overbevist om at prosjektet vil bli vellykket. Fiskeørnen trives i det østfolske landskapet, som ligner på det sveitsiske.

– Sveits har jo det perfekte landskapet med riktig vegetasjon og mye mat. Det eneste vi mangler er fiskeørnen selv! Folk syns også den er så vakker å se på. Bevaringen av fiskeørnen kan hjelpe til med å få folk mer opptatt av og engasjert i å bevare både skog og fugler, sier hun.