Hopp til innhold

Selger tomter for å bli gjeldsfri

Ordføreren i Ullensaker vil selge unna kommunale eiendommer for at kommunen skal kvitte seg med milliardgjeld.

Harald Espelund, ordfører i Ullensaker

Ullensaker-ordfører Harald Espelund vil selge unna kommunale eiendommer for 1,5 milliard kroner. Pengene skal brukes på å betale ned kommunens gjeld.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Ullensaker-ordføreren vil selge unna kommunale eiendommer for 1,5 milliard kroner.

Flyplasskommunen på Romerike har i dag rundt to milliarder i gjeld. Dette er den femte høyeste gjelda i landet målt per innbygger.

Dersom det politiske flertallet følger ordføreren kan kommunen være nærmest gjeldfri om få år.

– I løpet av rundt fire år bør vi klare å betale unna 1,5 milliarder kroner, sier ordfører Harald Espelund fra Fremskrittspartiet.

Attraktiv og gjeldstynget

Hovedflyplassen har ikke bare gjort Ullensaker til en av landets mest attraktive og raskest voksende kommuner, men også til en kommune tynget av gjeld.

Det har kostet dyrt å bygge skoler og annen infrastruktur til de 8-900 innbygger som årlig velter inn over kommunegrensa. Hver innbygger i kommunen er belånt med 62.250 kroner, noe som igjen er femte høyest i Norge.

Men for å bli kvitt høye renter og avdrag kreves det bare politisk handlekraft ifølge ordfører Espelund.

– Det er uten enhver tvil at vi har mulighet til å redusere gjelda vår hvis det er politisk vilje og mot til å gjennomføre dette.

Vil få nye utgifter

Men i opposisjonen tviler de på at kommunen virkelig sitter på så store verdier som ordføreren prater om.

– Jeg tviler veldig på at det er i den størrelsesordenen ordføreren beskriver, forteller Senterparties gruppeleder Tron Erik Hovind.

Han mener gigantsalg av eiendommer til boligformål også vil skape nye utgifter for kommunen.

– Det er både positive og negative sider ved å ta et slikt grep. Det vil for eksempel fortsatt være behov for kommunal utbygging av blant annet skoler, idrettsanlegg og barnehager, sier Hovind.

Edruelig strategi

I budsjettforslaget som rådmannen nylig la fram ble det foreslått å selge eiendommer for en kvart milliard kroner. Planen er å bruke halvparten til og betale ned gjeld og den andre halvparten til å finansiere et nytt idrettsanlegg på Gystadmarka.

En fornuftig og edruelig strategi mener Senterpartiet. Fremskrittsparti- ordføreren mener salget blir for smått til at det virkelig monner.

– Dersom vi bare selger litt og litt tror jeg gjeldsbyrden fortsetter å holde seg på samme nivå som i dag. Vi vil i tillegg tape mye penger i renteutgifter, noe som jeg anser som den verste måten en kommune kan bruke skattepengene på, sier Espelund.

Les flere nyheter fra Oslo og Akerhus. Følg NRK Østlandssendingen på facebook og twitter.