– Vi møter flere gravide prostituerte

Prosenteret i Oslo kjenner til 87 prostituerte som ble gravide i fjor. Mange fortsetter å jobbe, mens magen vokser. – De hadde ikke gjort det, hvis de ikke fikk kunder, sier sosialarbeider Ellen Charlotte Helseth i Kirkens Bymisjon.

Ellen Charlotte Helseth

MØTER DE PROSTITUERTE PÅ GATA: – Vi vil så gjerne at gravide skal ha det godt. Kontrasten er enorm til det å være gateprostituert. Du har sex med mange partnere, og utfører handlinger du kanskje ikke har lyst til, sier sosialarbeider Ellen Charlotte Helseth.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Ellen Charlotte Helseth jobber ved Kirkens Bymisjons senter Nadheim, og har i to år hjulpet folk som selger sex i Oslo.

Det å møte gravide prostituerte gjør inntrykk, selv på garvede sosialarbeidere som er vant til tøffe forhold på gata.

– Vi vil så gjerne at de skal ha det godt. Som gravid kan du være sur og sårbar, du kan få fotmassasje og en pute i ryggen. Kontrasten er enorm til det å være gateprostituert, noe som er veldig tøft. Du har sex med mange partnere, og utfører handlinger du kanskje ikke har lyst til, sier Helseth.

Vi smiler til henne, men jeg føler meg lamslått over kontrastene i situasjonen. Glede og forventning over et barn som er på vei. Mor står på gata og selger sex.

Ellen Charlotte Helseth

Nylig møtte hun to prostituerte som begge ventet barn. Den ene lykkelig og glad, den andre ville ta abort.

Nadheim teller alle de snakker med i løpet av en kveld. Antallet kan variere fra 50 til 150, alt etter som det er hverdag, helg og hvor mye politi som er i gatene.

Selv om de snakker med mange, har møter med gravide gjort et så stort inntrykk på Helseth, at hun har valgt å skrive om det på sin egen blogg.

Så vidt hun kan se, er ikke graviditeten et problem for de som kjøper sex.

– Vi møter flere gravide, og de står her og jobber. De hadde ikke gjort det, hvis de ikke fikk kunder.

Hun vil at folk skal vite om også denne siden av byen.

– Det står folk her i alle slags livssituasjoner. Det kan være graviditeter, og mange har barn som de ikke ser på lang tid fordi de er her. Vi møter også folk i sorg og krise, som likevel står her og jobber, sier Helseth.

Prostituert, gravid og glad

For mange er graviditet en tid med forventinger og glede. Selv om det kan virke uforståelig, kan det også være slik for en som selger sex på gata. Helseth sier at en del av jobben hennes er å romme andres glede, uten å måtte forstå den selv.

– Vi traff ei som sto i Skippergata og var tydelig gravid med kul på magen. Hun var glad og lykkelig over å være gravid, samtidig som hun står og vinker på kunder i en bil like bak meg, forteller Helseth.

En annen gravid prostituert Helseth snakket med, var trist og lei seg. Hun var to måneder på vei, og skulle ta abort.

– Hun står der og er så lei seg, og greier ikke å skjule det. Og så skal hun ta imot kunder for å selge sex. Det virker utrolig tøft.

48 aborter i fjor

– Det skjer at prostituerte blir gravide. Noen ønsker å beholde barnet, andre gjør det ikke, bekrefter Camilla Hammergren som er fagansvarlig ved Prosenteret.

I Prosenterets årsmelding kommer det frem at de kjenner til 87 prostituerte i Oslo som ble gravide i fjor. 48 av dem fikk hjelp til å få abort. Prosenteret hjelper blant annet til med å lage timeavtaler på sykehusene.

Hammergren forteller at de også bruker mye tid på å gi råd og anbefalinger om prevensjon.

– En av hovedoppgavene er nettopp å forebygge uønskede graviditeter, sier Hammergren.