Hopp til innhold

Selger alkohol til mindreårige

Næringsbyråden i Oslo må få ut fingeren, mener ungdomsorganisasjon.

øl

10 av 22 butikker selger alkohol til 14 og 16-åringer i Oslo.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Skjenkekontrollen ved butikker i Oslo er fortsatt for dårlig.

Ungdomsorganisasjonen mot rusmiddel Juvente mener næringsbyråden nå må rydde opp i forholdene rundt alkoholsalg og skjenking i Oslo.

I høst testet Juvente 22 butikker i Oslo. I 10 av butikkene fikk ungdom mellom 14 og 16 år kjøpt alkohol. I en lignende kontroll i 2008 solgte 30 av 60 butikker alkohol til mindreårige.

Du kan lese mer om hvordan testen gjennomføres her.

Leder i Juvente Adrian Farner Rogne mener byrådet må slutte å behandle butikkene med silkehansker.

– Jeg synst at det er litt trist at det er så lett for mindreårige å kjøpe alkohol i Oslo. Vi ser at det gjeder for resten av landet også, sier han.

Byråden må få fingeren ut

Det er Oslo kommune som har ansvar for å kontrollere butikkene og inndra bevillinger når de avdekker brudd på alkoholloven, ved for eksempel salg til mindreårige.

– Vi vet at kontrollene i Oslo er ganske gode, men næringsbyråd Øystein Sjøtveit (FrP) har vært veldig motvillig i forhold til å inndra bevilgninger når lovbrudd blir oppdaget, sier Rogne.

Siden 2007 har antall bevillinger som har blitt inndratt på grunn av salg og skjenking til mindreårige og overskjenking gått ned fra 53 til elleve.

– Kontrollene er omtrent like gode som da, og Oslo kommune har ganske gode kontroller, men jeg tror at næringsbyråd Sjøtveit er nødt til å få ut fingeren og være litt strengere mot dagligvarebutikkene i forhold til salg av alkohol til mindreårige.

Det har ikke lyktes NRK Østlandssendingen å komme i kontakt med næringsbyråd Sjøtveit i dag.

Les om Juvente på deres nettsider.

HVA MENER DU OM SAKEN?