Nå kan du snart selge strømmen du ikke bruker

Allerede til høsten starter arbeidet med å installere de nye strømmålerne, såkalte intelligente strømmålere. Har du solcellepanel, kan du selge strømoverskuddet ditt.

Solcellepanel

Har du solcellepanel, kan du ved hjelp av de nye strømmålerne kunne selge strømoverskuddet ditt.

Foto: NRK

Nå får du snart strømmåler som gjør deg til kraftsjef i hjemmet.

2,5 millioner strømmålere

Det skal installeres to og en halv million nye strømmålere i Norge etter anbefaling fra Norges vassdrag- og energidirektorat.

Det betyr en helt ny kontroll over eget strømforbruk for kundene. For det første slipper du å lese av strømmåleren, og for det andre kan du bytte strømleverandør daglig om du vil.

– Har du gjort en del strømsparende tiltak, kan du følge forbruket ditt time for time, forteller Niklas Claesson, kommunikasjonssjef hos Fortum til NRK.no.

Fortum alene skal gi over 100.000 husstander nye målere, og jobben med å bytte starter allerede til høsten. Det skal installeres over flere år, og det blir en omfattende bytteprosess.

– Svært omfattende

– Vi må fysisk inn i alle husene for å bytte, så dette blir svært omfattende. Bare det å gjøre avtale med alle huseierne, blir en jobb i seg selv. Men når vi først er innenfor døren, er det kun snakk om en operasjon som tar cirka ti minutter, forklarer Claesson.

Det er flere fordeler for kundene ved de nye strømmålerne, ifølge Claesson. Blant annet kommer du ikke til å trenge å lese av strømmåleren selv lenger. I tillegg kan du bytte krafleverandør hver eneste dag hvis du vil.

Mange fordeler

Her er en oversikt over fordelene fra Norges vassdrag og energidirektorat.

  • Måledata vil bli overført automatisk til nettselskapene og videre til kraftleverandør slik at kundene slipper å lese av og sende inn målerstand. Dermed reduseres risikoen for for feil i faktureringen av kundene, samtidig som det blir langt lettere for kundene å skifte kraftleverandør.
  • Med nye måle- og styringssystemer vil strømkundene også kunne få løpende informasjon om priser og forbruk.
  • For selskapene mener NVE endringen vil gi bedre muligheter for å tilpasse kraftproduktene til kundenes ønsker , samtidig som bedriftene får bedre grunnlag for effektiv drift og planlegging av strømnettet.

– Nå kan kundene få en helt ny kontroll over eget forbruk. Man kan se når man bruker mest strøm på dagen og tilpasse strømforbruket. Har man installert en varmepumpe eller har isolert huset, kan man se hva man sparer på en helt ny måte, forklarer Claesson til NRK.no.

Vil kjøpe overskuddet

I Østfold er det fire kraftleverandører som skal installere de nye målerne: Hafslund, Fortum, Fredrikstad Energi og Rakkestad Energi. I disse dager sender Fortum ut et brev til alle kundene sine om at selskapet også vil kjøpe strømmen kundene ikke bruker.

– Det betyr at du kan bli din egen kraftleverandør av fornybar energi i fremtiden, sier kommuniasjonssjefen.

Har du nemlig solcellepanel eller driver innen landbruket og har vindmølle i hagen, kan du selge overskuddet ditt.

– Vi ønsker å kjøpe dette overskuddet til markedspris, og det betyr at kundene kan bli sin egen krafleverandør i fremtiden. Vi har stor tro på at dette vil bli en suksess, sier Claesson.

I dag kan huseiere med solcellepanel også selge overskuddet, men da må det installeres et måleapparat myntet på det.

– De nye strømmålerene har denne funksjonen og åpner opp for helt nye muligheter til kjøp og salg av fornybar energi, sier Claesson.

Ifølge kommunkasjonssjefen er det for tidelig å si hvor mye dette vil koste - og om det kunden eller selskapet som tar kostnaden.

– Det kan bli snakk om en kostnad på rundt to til tre tusen kroner for å innstallere denne måleren, men det er usikkert om hvor mye som skal dekkes av oss, sier han.