Hopp til innhold

Drukning kan inntreffe etter flere timer

Du trenger ikke å være lenge under vann før skadene kan være dødelige. Sekundær drukning kommer av vann i lungene, og symptomene kan komme flere timer senere.

Dykkerulykke.

I mai omkom en mann under sportsdykking i Horten.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen

– Bare to til tre minutter under vann kan gi dødelige skader, hvis du er uheldig nok, sier overlege Thore Henrichsen ved barneavdelingen på Drammen sykehus.

Thore Henrichsen

Overlege Thore Henrichsen ved barneavdelingen på Drammen sykehus sier det er viktig å ta kontakt med lege raskt, hvis en person har vært under vann.

Foto: Vestre Viken Helseforetak

Symptomene på det som kalles sekundær drukning kan komme flere timer senere, hvis du har fått vann i lungene. Det er ikke så store mengder vann som skal til.

– Hvis man har fått vann i lungene, kan vannet gi problemer med å få surstoff inn i kroppen. Det kan også skje en kjemisk reaksjon som stopper lungefunksjonen, sier Henrichsen.

Statistikk fra Norsk Folkehjelp viser at 49 mennesker har omkommet etter drukning i Norge de seks første månedene i år. Det er sju flere enn på samme tid i fjor. Flesteparten av de omkomne er menn over 40 år. Så langt i år har ingen barn under 15 år dødd i drukningsulykker.

Les også:

– Kan være mørketall

Mats Melbye

Mats Melbye i Norges Livredningsselskap jobber mye med barn og unge for å bedre deres svømmeferdigheter.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Fagkoordinator Mats Melbye ved Norges Livredningsselskap mener allikevel at det kan være mørketall, fordi skadene etter drukning kan komme flere timer etterpå.

– Det eneste vi vet er at personer som har senkomplikasjoner etter at de har vært under vann, blir behandlet for sykdom, sier Melbye.

Han mener utfordringen for helsevesenet er å få folk til å fortelle at noen har vært under vann, når de oppsøker lege i ettertid.

– Kommer de inn for eksempel tolv timer etterpå, uten å fortelle at de har vært under vann, kan det være vanskelig for legene å konkludere med årsaken til pusteproblemer eller andre symptomer, sier Melbye.

– Viktig å følge med

Overlegen ved barneavdelingen på Drammen sykehus tror imidlertid mørketallene er minimale.

– En nestendrukning er veldig skremmende for alle foreldre, så i en samtale om hva som er galt med et barn, vil det fort komme fram at det har vært under vann, sier Henrichsen.

Likevel mener han at foreldre bør være på vakt, hvis et barn etter bading får pusteproblemer eller barnets allmenntilstand blir dårlig.

– Lungene vil etter noe tid kunne få gradvis dårligere funksjon. Pusten går raskere, og hvis surstoffopptaket blir dårlig, vil barnet bli surrete. Det kan ligne litt på en lungebetennelse, sier Henrichsen.

Han påpeker at svært få får lungeproblemer etter at de har vært under vann.

– Men muligheten er der, så det er viktig å følge med de første timene etter en slik hendelse, sier Henrichsen.