Hopp til innhold

Seks måneder i fengsel for styrmannen

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (NRK): Styrmannen som ble tatt med en promille på 1,35 på Oslo lufthavn må sone seks måneder ubetinget fengsel. – Jeg er glad vi ble stoppet, sier han i retten.

Nedre Romerike tingrett

Saken mot flybesetningen i Air Baltic startet i Nedre Romerike tingrett på Lillestrøm i formiddag. Styrmannen er først ut sammen med en av flyvertinnene. Han forteller at besetningen etter hvert mistet kontrollen over hvor mye de drakk.

Foto: Julie Wentzel Frøland / NRK

Politiadvokat Camilla Ek Sørensen og forsvarer for kapteinen og styrmannen Jørund Lægland

Politiadvokat Camilla Ek Sørensen og forsvarer for kapteinen og styrmannen Jørund Lægland.

Foto: Julie Wentzel Frøland / NRK

Styrmannen som er 38 år har bedt om betenkningstid før han bestemmer seg for om han vil anke, eller ikke. Retten begrunner dommen på seks måneder fengsel med at promillen var høy, at et betydelig antall mennesker kunne blitt satt i fare og at det er skjerpende at han visste at de andre var beruset.

Dommeren i Nedre Romerike tingrett dømte mannen til åtte måneder før fradragene for tilståelse. Dermed må styrmannen i fengsel i seks måneder.

Kapteinen på flyet er ikke enig i alle punktene i siktelsen mot han, men samtykker til å sitte varetektsfengslet fram til rettssaken begynner torsdag 17. september.

Ønsket sju måneder fengsel

Aktor ba om at styrmannen på Air Baltic-flyet får sju måneder i fengsel for å ha møtt på jobb med en promille på 1,35. Politiet ønsket opprinnelig ni måneder, men vil gi straffrabatt ettersom han tilstår forholdene.

Forsvarer Jørund Lægland mente på sin side at tre til fire måneder fengsel er en mer riktig straff for styrmannen.

De fire Air Baltic-besetningsmedlemmene som er siktet for å ha vært påvirket av alkohol på jobb, møter nå i Nedre Romerike tingrett.

Det ble lagt ned påstand om 75 dagers fengsel for flyvertinnen som hadde 0,55 promille da hun ble arrestert, melder VG.

Vilde Worren rapporterer fra Nedre Romerike tingrett.

Vilde Worren rapporterer fra Nedre Romerike tingrett.

– Husker ikke når jeg sluttet å drikke

Styrmannen som skulle være med Air Baltic-flyet skal ha sluttet å drikke 01.49 natten før han skulle fly norske turister til Kreta. Flyet skulle gå fra Oslo lufthavn klokka 05.45.

– Jeg husker ikke tidspunktet jeg sluttet å drikke, men politiet har bilder av meg fra baren når jeg kjøpte drikke, så de vet det sikkert, sier styrmannen i retten.

Styrmannen erkjenner at han var påvirket av alkohol, men han trodde på tidspunktet han ble tatt at han bare var trøtt etter å ha sovet for lite. Han forteller om en tøff arbeidshverdag med mye reiser og lite søvn.

– Morgenflyene kan derfor være vanskelige, man skjønner ikke helt om man har sovet. Det er veldig bra at politiet stanset oss, sier han.

Drakk to flasker whisky

Besetningen skal ha delt på to flasker whisky, ifølge styrmannen som har litt problemer med å huske detaljer fra kvelden.

– Vi drakk utenfor hotellet, men vi ble enige om å slutte å drikke klokka åtte på kvelden. Etter det drakk jeg kun øl, hevder han.

Styrmannen forteller i retten at besetningen begynte å drikke ved 15-tiden fredag ettermiddag.

– Vi skulle bare prate litt, men på et tidspunkt så mistet vi kontrollen over hvor mye vi drakk. Det hele endte med det dere vet, sier han ved hjelp av en russisk tolk.

– Jeg har mistet både jobben og barndomsdrømmen min på grunn av dette, fortsetter han.

(saken fortsetter under bildet)

Air Baltic-fly (redigert)

De fire besetningsmedlemmene på Air Baltic som ble promilletatt, møter i Nedre Romerike tingrett i dag. Flyet skulle opprinnelig gå fra Oslo lufthavn 05.45 lørdag morgen, men ble utsatt da besetningen ble promilletestet.

Foto: Air Baltic

– Ble skjenket av andre

Passasjerer på vei om bord Air Baltic

FORSINKET: Her går passasjerene om bord Air Baltic-flyet igjen etter at besetningen ble tatt med promille. Flyet ble satt opp med ny besetning, men ble kraftig forsinket.

Foto: Erling Langeland

Flyvertinnen som hadde 0,55 i promille sier hun sluttet å drikke alkohol mellom klokken 20 og 21, skriver VG. Hun innrømmer å ha drukket whisky, men er usikker på mengden ettersom hun ble skjenket av andre.

Lørdag 8. august ble kapteinen, styrmannen og to kabinansatte i det latviske flyselskapet Air Baltic tatt med promille på Oslo lufthavn før de skulle fly norske charterturister til ferieøya Kreta i Hellas.

Ønsker å legge kortene på bordet

Jørund Lægland, forsvarer

Forsvarer for styrmannen Jørund Lægland ønsker en tilståelsesdom.

Foto: Julie Wentzel Frøland / NRK

Forsvarer Jørund Lægland forteller at styrmannen ønsker å legge alle kortene på bordet og at det er derfor han tilstår.

– Han ønsker å bli ferdig med saken og få en avgjørelse, sier Lægland til NRK.

Først var de fire siktet for å ha vært påvirket av alkohol i tjeneste. Før helgen ble siktelsen utvidet til også å gjelde brudd på avholdsplikten. Kapteinen ble også siktet for å ha visst at besetningsmedlemmene var beruset.