Hopp til innhold

Segway-feberen raser videre

Halden-bedrift jobber natt og dag med den nye landeplagen.

Segway, Svein Flagestad

LANDEPLAGE. Salget av segway har eksplodert. Svein Flagstad (bildet) lo høyt av begeistring under testkjøringen, da han tidligere i måneden hentet åtte ståhjulinger hjem til Kristiansand fra Halden.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Segway ble introdusert i USA i 2001 og produksjonen startet året etter.

Da statsminister Erna Solberg i oktober i år røpet at de litt snåle tohjulingene (segway) skulle bli tillatt i Norge, startet markedet å bevege seg.

Tor- Andrè Bjerkeli i bedriften Gilstedt Sykkel & Motor i Halden var tidlig ute med å sikre seg segway-rettigheter, og nå har det tatt helt av.

- Det går nå natt og dag. Vi får nesten ikke segwayene inn i butikken, før de skal ut igjen, sier han mens han monterer en av de 30 segwayene, som skal leveres ut før jul.

Les også:

Åtte til Koster

Dag Ranke Johnsen (t.v.) og Tor- Andrè Bjerkeli

GUIDING PÅ KOSTER. Dag Ranke Johnsen (t.v.) kapret i går åtte segway hos Tor- Andrè Bjerkeli, til bruk på Koster.

Foto: Privat

I går hentet Dag Ranke Johnsen sine åtte segwayer hos Gilstedt Sykkel & Motor.

- Jeg skal bruke dem på guidede turer på Koster. Det er mye sykkelutleie på Koster, og jeg tror segway vil passe for svært mange, sier han.

Det finnes ikke biltrafikk på Koster, og det er kun en og annen moped og mengder med sykler å spore.

Ranke Johnsen forteller at han oppdaget segway for første gang på Epcot-sentereret i Florida i USA i 2004.

- Heldigvis startet jeg ikke opp med noe knyttet til segway den gang, for veien har vært lang for dette kjøretøyet på våre kanter, sier han til NRK.

Les også:

Levere 30 før jul

Da segway hadde vært på markedet i 14 dager hadde Gilstedt Sykkel & Motor solgt 30 eksemplarer, og etter det har det ballet seg på.

- Dette er helt vilt. Vi har 46 bestillinger nå. 16 av disse skal leveres på nyåret, sier Tor- Andrè Bjerkeli.

Han forteller om travle og glade dager.

- Det er en utrolig reise å få være med på. Jeg trodde nesten ikke det skulle kunne bli så enorm pågang som dette, sier han.

Både enkeltpersoner og næringsdrivende ønsker å skaffe seg segway, og Bjerkeli forteller at han har en stor-ordre på vei inn på 20 pluss 20 segwayer.

- Jeg kan ikke si hvem det er, men jeg kan si at det er en spennende ordre, sier han.

Salget av ståhjulinger - eller segways om du vil - har tatt helt av. Som en av få forhandlere her til lands, opplever nå en haldenbedrift enorm pågang. Bare i dag har de solgt 8 stykker.

Guiding i Kristiansand

Tidlig i desember hadde Svein Flagestad tatt turen til Halden fra Sørlandet for å hente åtte segwayer.

- Det har tatt litt av. Jeg tenkte å kjøpe fem, men så ble det seks og syv, og så måtte jeg ha en X2 selv. Så da ble det åtte, sa han til NRK ved overleveringen.

Flagestad har gode håp foran satsingen på Segway-turisme i sørlandsbyen.

- Det som er litt gøy, er at alle instanser syns dette er veldig positivt, fra kommunen, politiet, havnevesene. Jeg har alle med meg på dette, fortalte han.

Trolig lov til våren

Foreløpig er det ikke tillatt å kjøre rundt med de elektriske tohjulingene her i Norge, men går det Solberg-regjeringens vei, blir dette lovlig fra våren 2014.

Så Flagestad gleder seg til våren.

- Det fins jo i nesten alle verdens land. Det er i dag bare norge og Sveits hvor dette ikke er lov. Det er fantastisk å kjøre rundt på dette i en by. Du kommer så tett på.

I Sverige er segway allerede lovlig, og Dag Ranke Johnsen gleder seg til å ta fatt.

- Disse åtte segwayene skal gå på Syd Koster ut i fra Ekenes. Med rundt to og en halv måneds sesong er jeg sikker på at dette blir veldig bra, sier han.

Som en av de første i Norge som selger segway, har Gilsted Sykkel&Motor i Halden et rush av henvendelser.