Hopp til innhold

Se gaupa dra rundt på et dødt rådyr!

Det er sjelden man ser skogens konge eller nordens største kattedyr på nært hold. Se de unike dyrebildene her!

Video Viltkamera

Nå kan du se en andpusten gaupe som drar på et dødt rådyr gjennom snøen, eller en nysgjerrig elg som snuser på kameraet.

Gaupa holder seg for det meste langt unna folk og er mest aktiv på natterstid.

Nå kan du allikevel se en andpusten gaupe som drar på et dødt rådyr gjennom snøen, eller en nysgjerrig elg som snuser på kameraet i videovinduet i toppen av artikkelen.

Bildene du ser er fra viltkameraer som er satt opp av Norsk institutt for naturforskning (NINA). Kameraene er plassert på forskjellige steder i Oslo, Akershus og Østfold, og flere bilder og filmer kan du se på hjemmesiden til NINA.

I skrivende stund er det lagt ut 953 bilder og 100 videoer der man er på samme nivå som flere av skogens dyr, men disse tallene øker stadig.

Se alle bildene og filmene i kartet til NINA her:

Er et prøveprosjekt

Kameraene er satt opp som et prøveprosjekt i NINA, og målet er å finne en alternativ metode til sporsøk i snøen.

To av de som har hatt ansvaret for å sette opp kameraene er tyske Janek Schmidt og nederlandske Jordi Janssen. De studerer viltforvaltning og setter opp 100 kameraer på nærmere 60 utvalgte steder i Oslo, Akershus og Østfold, som en del av deres bachelor oppgave.

– Jobben vår er hovedsaklig å få bilder av gaupefamiler, men en enslig gruppe er også bra, sier Janek Schmidt.

– Hvis det ikke er noe snø så kan man ikke se sporene, det kan bety at det finnes flere gauper enn man tror, legger Janssen til.

Som man kan se av bildene og videoene fanger kameraene opp langt flere dyr enn bare gaupa.

Se TV-reportasje om viltkameraene her (artikkelen fortsetter under videoen):

Video Fastslår gaupebestand med viltkameraer

Paradoks for studentene

Om prosjektet gir tilfredsstillende svar gjenstår å se, men en snøfattig vinter betyr store problemer for de som skal holde bestandsmålet for rovdyr, det sier viltforvalter hos fylkesmannen i Østfold, Åsmund Fjellbakk.

– Gjetninger er ikke noe rovviltnemnda er spesielt interessert i som grunnlag for å sette kvoter, og det medfører at rovviltnemnda ikke vil ta sjansen på å gi en kvote som er så stor at den setter bestandsmålet i fare, sier han og legger til:

– Om det ikke er fullgodt at man ikke får kameraer som fanger opp hver eneste familiegruppe overalt, så er det i hvert fall sånn at man sitter ikke etter en snøløs vinter og ikke vet noe.

Jo mer kunnskap man har om antall gauper som ferdes i området, jo lettere er det å holde bestandsmålet i regionen, noe som kan bety mer jakt, et lite paradoks for studentene fra utlandet.

– I Tyskland og Nederland bruker man flere hundre tusen Euro på å få gaupa tilbake i naturen, her blir den skutt, sier Schmidt.

Arbeidet med viltkameraene er finansiert av Rovviltnemnda i region 4, Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Fylkesmannen i Østfold, og skjer i samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund ved fykeslagene i Akershus og Østfold.

Viltforvalter hos fylkesmannen i Østfold, Åsmund Fjellbakk.

Viltforvalter hos fylkesmannen i Østfold, Åsmund Fjellbakk.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK