Hopp til innhold

Møt mannen bak Norden største modelljernbane

Historien om Arne Børresen og Gamlebyen modelljernbanesenter er et eventyr som beviser at det stadig er rom for kreativ galskap i det moderne samfunn.

Arne Børresen

Arne Børresen er charterbåtskipper, journalist, konserttrompetist, avisbud og modelljernbanedirektør.

Foto: Finn Børge Stenbek / NRK

Si tog! - og det går et elektrisk støt gjennom charterbåtskipperen, journalisten, konserttrompetisten og avisbudet Arne Børresen.

I 2010 virkeliggjorde han endelig drømmen om Norden største modelljernbane.

  • Se historien om modelljernbane-museet i gamlebyen i Fredrikstad i Glimt av Norge, på NRK1 torsdag 8. mars kl 2045.

Tre kilometer skinnegang

Den snart 300 kvadratmeter store miniatyrverdenen ble til etter at Norge Rundt besøkte ham i hans forrige bolig i 2003.

Modelljernbanen han hadde i kjelleren vakte så stor oppmerksomhet at han bestemte seg for å gjøre noe mer ut av hobbyen.

To dager etter at reportasjen gikk på lufta begynte han å se seg om etter egnede lokaler i gamlebyen i Fredrikstad. Et år senere var bygården innkjøpt og i 2010 åpnet modelltogmuseet.

Nå kan han by på tre kilometer skinnegang, flere tusen hus, drøssevis av togsett med flere hundre vogner, «ørten» tunneller og trær nok til en hel skog.

Har sin pris

Publikum i alle aldre strømmer til, og museet må sies å være en suksess. Men prosjektet har også sin pris, både for ham selv, kona og de åtte ungene.

Penskoa låner han av den konduktørkledte utstillingsdokka ved inngangen, døra inn til boligen låses med en malerkost, vann til matlaging hentes på badet.

Familien har ikke hatt ferie sammen på flere år og langpanna i stekovnen - husets eneste - har Arne i fem år lovt kona å skifte ut etter å ha brukt den til å steke sand til togbanen.

Nå har Arne kjøpt nabogården for å doble størrelsen av togbanen, og planene inkludere også fase tre; - at modelljernbanen også okkuperer familiens bolig vegg-i-vegg.

Se historien om modelljernbane-museet i gamlebyen i Fredrikstad i Glimt av Norge torsdag 8. mars kl 2045. Minidokumentaren er laget av Finn Børge Stenbek og Tobias Sakrisvold Martinsen i NRK Østfold.