Flomtoppen i Kongsberg er ventet i natt

Ekstremværet Petra traff Buskerud tidlig torsdag morgen. Flomtoppen er ventet i løpet av natta.

Flom i Numedalsågen ved Kongsberg.
Foto: Baard Berg Wilhelmsen / NRK

Det regnet friskt i Kongsberg i morgentimene torsdag. Ekstremværet Petra kom noe senere til Buskerud enn tidligere antatt, og en flomtopp er ventet i løpet av natta. Det ble en roligere natt i områdene rundt Numedalslågen enn mange hadde fryktet.

Knut Skrede

Knut Skrede er fylkesberedskapssjef hos Fylkesmannen i Buskerud.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Vi fikk få rapporter om hendelser i løpet av natta, sa fylkesberedskapssjef Knut Skrede hos Fylkesmannen i Buskerud til NRK like før klokken halv sju.

Sammen med kommunene, Meteorologisk institutt, NVE, Statens vegvesen og politiet følger Fylkesmannen situasjonen tett.

Tømmer kan havne i elva

Onsdag satte Fylkesmannen det de kaller for liten krisestab. Deres største bekymring i morgentimene torsdag var et tømmerlager som ligger i Flesberg, rundt 20 kilometer nord for Kongsberg.

– Hvis tømmeret blir tatt av vannet, kan det bli ganske farlig. Men de har jobbet intenst med å sikre tømmeret, så vi håper det går bra, sier Skrede.

Ifølge lensmannen i Flesberg har vannet sunket såpass i løpet av natten at det ikke er noen umiddelbar fare for tømmerlageret.

Det er Moelven Numedal AS som eier tømmerlageret. Daglig leder Rune Frogner forteller at vannet har gått ned siden i går.

– Vannet sto nok nærmere 1,5 høyere enn det gjør nå, og det begynte å komme inn mot enkelte bygninger på tomta. Da vi kom på morgenen, lå det en del tømmer og fløt. Vi flyttet en del tømmerlunner for å sikre oss, sier Frogner.

Han mener det så langt ikke har vært noen stor fare for at tømmeret skulle havne i elva. Hvis vannstanden øker til 2,5 meter høyere enn den er torsdag morgen, er situasjonen en annen. Moelven Numedal gjør det de kan for å sikre tømmeret.

– Vi har lagt ut en del lenser og økt beredskapen. Vi har også vakter her som følger med, særlig på natta. Det mest utsatte tømmeret er flyttet, så nå gjelder det å sikre blant annet elektriske installasjoner, sier Frogner.

Skolen stengt

Flesberg skole ble stengt i går og den vil være stengt også torsdag. Flommen i elva presser grunnvannet opp. Det gjør at toalettene på skolen ikke kan brukes. Kommunen vil komme med mer informasjon, dersom skolen må holdes stengt også fredag.

Mye vann i vente

Selv om vannføringen allerede er høy i Numedalslågen, vil vannstanden mest sannsynlig øke utover dagen.

– Den siste rapporten fra Meteorologisk institutt tyder på at det vil komme i overkant av 50 millimeter nedbør i Buskerud på de verste stedene. Det er mye vann, men slik som i Numedalslågen har det rent unna en del av det vannet som kom tidligere i uka, sier fylkesberedskapssjef Knut Skrede.

Vannføringen i Numedalslågen passerte onsdag 700 kubikkmeter i sekundet. En periode natt til onsdag var E134 stengt gjennom Kongsberg. Vannføringen minket noe utover dagen, men den er ventet å øke utover dagen.

Også andre områder i fylket vil merke ekstremværet de nærmeste timene og dagene.

– Drammensvassdraget vil kunne få rundt tre ganger mer vann enn det som er normalt på denne tiden av året, sier Skrede.

Direkte-rapport fra Kongsberg i morgentimene.

I Kongsberg er kommunen i full beredskap til været skifter. Se NRKs rapport fra Kongsberg torsdag morgen. Foto: Per Håkon Solberg.