Hopp til innhold

Se det nye trykkammeret løftes på plass til taket på Ullevål sykehus

Natt til lørdag ble et nytt trykkammer løftet opp på taket til Ullevål sykehus.

Det nye kammeret kan trykksettes til 50 meters dyp. Så store dyp er nødvendig for å kunne gi effektiv behandling til pasienter som har fått luft eller andre gasser inn i blodåresystemet sitt. Men også infeksjoner og sår som ikke gror kan behandles med trykk.

Torsdag kveld kom trykkammeret med spesialtransport fra Tyskland. Det veier 50 tonn og ble heist opp til plassen sin i tredje etasje over hovedinngangen på Ullevål. Klokken 02:30 var løftet over.

Kan trille inn pasienter

– Det gamle sylindriske kammeret hadde en sirkelformet dør som var 80 cm bred. Det nye kammeret har store dører der vi lett kan trille inn senger. Det gjør at også kritisk syke pasienter kan behandles i kammeret, sier Anders Bayer, Ullevål sykehus.

Fordi luka til det gamle kammeret var så smal kunne man ikke ha brannslokningsutstyr der inne, og derfor heller ikke overvåkingsutstyr. Dermed kunne ikke de aller sykeste pasientene behandles med trykk.

– Det vil si, vi gjorde det hvis det var eneste mulighet for pasienten. Vi har behandlet en til to så syke pasienter i året i det gamle kammeret. Ellers har kravet vært at de måtte kunne krabbe inn, sier Lene Cecilie Mathisen, overlege og trykkammersjef.

Det nye kammeret er så stort at 12 pasienter kan få behandling der inne samtidig.

Kan gi kroppen ekstra mye oksygen

Trykkammeret kan brukes til å behandle pasienter med svært alvorlig blodmangel, knusningsskader, øyeskader og akutte hjerneskader.

I et trykkammer kan man for eksempel behandle en infeksjon der antibiotika ikke har effekt ved å gi kroppen 20 ganger mer oksygen enn vi vanligvis har.

– Kroppen trenger oksygen for å spise opp bakteriene som lager infeksjonen. Hvis du har for trange blodårer, knusningsskader eller hevelser som gjør at blodet ikke kommer til med oksygen hjelper det å tilfører mer.

– Hvordan kjennes det ut å være inni et trykkammer?

– Du kjenner ikke noe spesielt bortsett fra at man må utlikne trykket ved å svelge, som i et fly som lander, sier Lene Cecilie Mathisen, fagansvarlig overlege på Ullevål sykehus.