Se de siste ukene med drift på Rygge

I kveld viser NRK1 en dokumentar om de siste ukene på Moss lufthavn Rygge. De siste opptakene ble gjort lørdag kveld under gravølet for de ansatte.

Tomas og Lotte

DOKUMENTARISTER: Tomas Berger og Lotte Olsen har lagd dokumentar om de siste ukene på Moss lufthavn Rygge.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Vi vil vise hva som skjer når man legger ned en stor arbeidsplass og bedrift, hvor flere hundre mennesker mister jobbene sine, forteller NRK Østfolds Lotte Olsen.

I samarbeid med kollega Tomas Berger har hun fulgt flere ansatte på flyplassen i seks uker før lufthavnen stenger dørene for siste gang lørdag.

Fotograf Berger foran fly

OPPTAK: Fotograf Tomas Berger på opptak på Rygge.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Vi vil dokumentere den prosessen. Kanskje ikke det politiske spillet, men hva som skjer med menneskene som blir fanget i den prosessen. Det er flere hundre som mister jobben sin og vi har sett og lært at en jobb ikke bare er en jobb. Jobb er følelser, tilhørighet, samhold og identitet, sier Olsen.

«Rygge: Kansellert»

24. mai 2016 sendte ledelsen ved flyplassen ut en pressemelding og bekreftet at flyplassen legges ned. Ryanair uttalte at de la ned basen på flyplassen på grunn av flypassasjeravgiften.

Dokumentaren har fått navnet «Rygge: Kansellert» og sendes klokka 22.30 tirsdag 1. november på NRK1.

Ulf er mekaniker

BLIR ARBEIDSLEDIG: Ulf jobber som mekaniker på flyplassen og er en de vi følger i dokumentaren.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– I dokumentaren møter vi hovedsakelig fire veldig flotte folk. De er ansatt på forskjellige steder på flyplassen og alle har sin personlige historie, forklarer Olsen.

De har fulgt dem i seks uker og de siste opptakene blir gjort lørdag kveld.

– Det aller siste vi gjør er å følge de som er på jobb og tar imot det siste flyet som lander 23.30 fra Palma de Mallorca lørdag kveld. Vi ser de siste passasjerene som handler i taxfreebutikken før de ansatte skal på festen, gravølet, med de andre ansatte.

Hva med fremtiden?

I slutten av august ble det kjent at en privat gruppering, Rygge Airport, ønsker å ta over driften av flyplassen. Selskapet har fått tilsagn om konsesjon for sivil flytrafikk på Rygge fra Samferdselsdepartementet og er i ferd med å inngå en opsjonsavtale med Forsvaret, som eier flystripa. Det som mangler er at Orkla og Thon vil gjøre en avtale med selskapet om terminalen og parkeringshuset. Det er uvisst når eventuell flytrafikk kan starte opp igjen.

– Vi kommer ikke utenom fremtiden for flyplassen i dokumentaren. Vi ser en utvikling om hvor mye folk har tro på den, fra begynnelsen og de første spekulasjonene, og mot slutten, avslutter Olsen.