Saugbrugs stoppet i en uke

Saugbrugs i Halden har denne uka latt papirmaskinene stå og kuttet 10 000 tonn i papirproduksjonen på grunn av svak etterspørsel.

Norske Skog Saugbrugs

Svakt marked for SC magasinpapir gjør at Saugbrugs i Halden har utvidet vedlikeholdsstoppen i år til en hel uke.

Foto: Rainer Prang / NRK

Norske Skogs fabrikker i Europa skal kutte ned på magasinpapirproduksjonen med 75 000 tonn i år.

- Saugbrugs produserer kun magasinpapir og tar nå ut rundt 10 000 tonn SC-magasinpapir inneværende uke, forteller informasjonssjef Erik Sandersen til NRK.

Den årlige vedlikeholdsstoppen er normalt på 3-4 dager ved bedriften, men i år er stoppen utvidet til en uke på grunn av svak etterspørsel i markedet etter SC magasinpapir.

Vil ikke bygge opp papirlager

Ved Norske Skog Saugbrugs i Halden produseres det rundt 540.000 tonn magasinpapir i året. 99 prosent eksporteres.

I tillegg til kuttene i magasinpapir skal Norske Skog i Europa i år skjære ned med 200 000 tonn i sin avisproduksjon.

Erik Sandersen

Svak etterspørsel for magasinpapir har ført til at Norske Skog to ganger i år har kuttet tilsammen 20 000 tonn papir, forteller Erik Sandersen.

Foto: Norske Skog

Selskapet utelukker ikke at kuttene kan bli mer omfattende i løpet av året, avhengig av etterspørselen i markedet.

- 1. kvartal er normalt en periode med svak etterspørsel. Vi har før denne stoppen vi har hatt denne uka tatt ut rundt en tilsvarende tonnasje fordi våre kunder opplever annonsesvikt i sine publikasjoner, og derfor heller ikke selv ønsker å bygge lager av papir, sier Sandersen.

Vedlikehold og utdannelse

De ansatte i papirfabrikken deltar i omfattende vedlikeholdsarbeide, og mange er også deltakere i den interne kompetansehevingen som pågår i bedriften.

Hvor lang tid fremover det vil bli stille i markedet kan verken Norske Skog Saugbrugs eller analytikere generelt spå noe om.

- Vi er jo en del av lavkonjunkturen som alle kjenner best som finanskrisen, og heller ikke vi kan gjøre annet enn å følge utviklingen an, sier Erik Sandersen til NRK.

Les også:
Mulig produksjonskutt ved Saugbrugs
Byggekrisa presser tømmerbransjen