Døde sauer Ytre Enebakk
Foto: Tipser.no/Daniel D. Laabak

Sau drept av ulv i Enebakk

Oppsummert

Sauebonde Karianne Buer i Ytre Enebakk i Akershus mistet 36 sauer etter et ulveangrep 19. juli. Også flere andre gåren i Enebakk har hatt besøk av Østmarka-ulven, som til sammen har drept over 50 sau i løpet av sommeren.

 • Ny søknad om felling av ulven

  For andre gang på to uker skal Fylkesmannen i
  Oslo og Akershus vurdere en søknad om å felle ulven i Østmarka. –Vi har fått inn en ny søknad om å få ta ut ulven. Vi skal behandle søknaden torsdag, sier fylkesmiljøvernsjef Are Heden hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Nationen.

 • Vil ha Østmarka ut av ulvesonen

  Østmarka må tas ut av ulvesonen, krever Senterpartiet i Enebakk. Fylkesmannen har tidligere avslått felling av ulven i Østmarka, fordi området ligger i ulvesonen der ulven har prioritet foran beitedyr. Senterpartiet ønsker en aktiv beitenæring som holder vegetasjonen nede i marka og mener dette er umulig med ulven til stede. Rundt 50 sauer i Enebakk er drept av ulv de siste ukene.

 • Krøp under rovviltgjerdet

  Ulven som tok seks sauer i Enebakk på onsdag, kom seg mest sannsynlig inn ved å krype under den laveste tråden på det strømførende gjerdet. Det opplyser Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Det er samme fremgangsmåte som ulven brukte for noen uker siden på et annet beite, da over 30 sauer ble tatt.

 • Tror ulven blir tatt i nødverge

  – Vi skal ikke se bort ifra at ulven kan bli drept i nødverge, sier Arnkjell Johansen i Statens naturoppsyn. Rovvilt som går til direkte angrep på sau innenfor et roviltgjerde kan avlives, ifølge lovverket.