Sarpsborg og Fredrikstad innfører strengere korona-tiltak

Fredrikstad og Sarpsborg kommuner innfører en rekke strengere tiltak for å dempe smittetrykket. Nå anbefaler kommuneoverlegen null nærkontakter fremover.

Koronatestsenteret i Sarpsborg

Sarpsborg og Fredrikstad har hatt stort smittetrykk de siste dagene. Nå strammes tiltakene inn.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Tirsdag ettermiddag var det en felles digital pressekonferanse i Sarpsborg og Fredrikstad. Der ble det opplyst at det innføres en ny forskrift. Dette for å stoppe et massivt smitteutbrudd, som akkurat nå er blant de høyeste i landet.

  • Det blir forbudt å samles mer enn 10 personer privat.
  • Det er ikke lov med arrangementer med mer enn 200 personer utendørs.
  • Innendørs blir det ikke lov med arrangementer for mer enn 50 personer uten at setene er fastmontert.
  • Det blir ikke lov å servere alkohol etter klokken 22.00.
  • Reisende på kollektivtransport må bruke munnbind der det ikke er mulig å holde en meters avstand.
  • Butikkene får ansvar for ikke å slippe inn flere kunder enn at det er praktisk mulig å opprettholde en meters avstand.

Selve ordlyden i den nye forskriften er ikke klar, men det jobbes videre med dette. Trolig vil de nye forskriftene tre i kraft før helga.

Når det innføres slike forskrifter, innebærer det at det vil være straffbart ikke å følge de lokale forskriftene. Dermed blir de også et verktøy for politiet for å kunne følge opp enkeltpersoner og grupper som ikke overholder reglene.

Pressekonferanse om koronasituasjonen i Sarpsborg. Ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) i Sarpsborg.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Tiltakene så langt har ikke hatt god nok effekt. Derfor håper vi å få til en dugnad nå for å få ned smittetrykket, sier Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Kraftig økning i smitte

Det siste døgnet har 65 personer i gamle Østfold fylke testet positivt for covid-19. Smitten er størst i Sarpsborg og Fredrikstad.

Her har 47 testet positivt siste døgn. Flere har ukjent smittevei.

Hvis man regner ut smitten per 100.000 innbyggere, er smittetrykket nesten dobbelt så høyt i Østfold som i Oslo.

13 skoler i Fredrikstad berørt av utbruddet, mens åtte av de tolv enhetene innen helse i Sarpsborg er berørt. Et stort antall ansatte er satt i karantene.

På Sykehuset Østfold er 14 pasienter innlagt med covid-19.

Det kraftige utbruddet gjør at ledelsen i Sarpsborg og Fredrikstad, som ligger så tett at de i praksis henger sammen, nå ser alvorlig på situasjonen.

Og selv om ikke alle anbefalinger blir inkludert i de nye forskriftene, går kommuneoverlegen i Fredrikstad langt i å anbefale folk om å være svært forsiktige.

– Vi anbefaler å ha null nærkontakter privat utover de aller nærmeste i husstanden. Det gjelder også barn og unge. Det er vanskelig å forskriftsfeste, sier Sofie Lund Danielsen.

– Dugnad for å «bevare jula»

I helgen innførte flere kommuner i Østfold strengere tiltak. Halden ber folk om å droppe middagsselskaper og Moss forbyr alle innendørs arrangementer. Det er også innført full skjenkestopp i Moss.

Ordfører Jon-Ivar Nygård, Fredrikstad (A)

Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap).

Foto: Rune Fredriksen / NRK

I Sarpsborg og Fredrikstad holdes skjenkekranene åpne, men serveringstidene begrenses. Kommuneoverlegen i Fredrikstad begrunner dette med at Moss har mer villsmitte, og at bare en liten del av smitteutbruddet i Fredrikstad kan spores tilbake til utestedene.

Som i Halden ønsker Sarpsborg og Fredrikstad å åpne for at barn og unge under 16 år får drive idrett. Det begrunnes med at slike aktiviteter har vist seg å ha lav smittespredning.

Kommuneoverlegen i Sarpsborg ber folk bidra i det hun kaller en dugnad.

– Alle må ta et ansvar for å drive en risikovurdering. Dette er en dugnad. Begge kommunene har høyt trykk, så hver borger må ta ansvar og si «den middagen står jeg over», sier kommuneoverlege Sapna Tarsem Iqbal.

– Vi ser alvorlig på utviklingen og velger å sette inn tiltak for å begrense smittespredningen nå med håp om å bevare jula. Med håp om å få kontroll over situasjonen og håp om å få bedre oversikt.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 27.01.2022
120 299
Smittede siste 7 dager
268
Innlagte
1 439
Døde
4 311 200
Vaksinerte