Fra Europa-suksess til nedrykkskamp: – Nå er det blodig alvor

Sarpsborg 08-trener Geir Bakke tar ansvaret for at fjorårets overraskelse i europaligaen nå kjemper mot nedrykk fra eliteserien.

Geir Bakke

Sarpsborg 08-trener Geir Bakke var svært skuffet over lagets prestasjoner etter å ha tapt for Viking. Klubben ligger på direkte nedrykk etter 17. serierunder.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

– Det er mitt ansvar og jeg må få orden på det fort som bare det. Hvis ikke så får vi se om noen andre klarer å fylle på mer næring, sa hovedtrener Geir Bakke til klubbens egne Facebook-sider etter tapet for Viking onsdag.

Sarpsborg 08 ligger på direkte nedrykksplass med bare 14 poeng på 17 kamper. Mandag kommer serieleder Bodø/Glimt på besøk til et Sarpsborg i desperat poengnød.

– Jeg tenker ikke så mye på motstanderen foreløpig, for hvis vi presterer som dette, så må vi bare søke om å starte i 1. divisjon med en gang og trene på å rykke opp igjen, sier Bakke.

– Heldigvis er det mange kamper igjen, så det er mulig å gjøre noe. Men vi må reagere nå. Det er blodig alvor, det er arbeidsplasser som står på spill, legger han til.

Bakke: – Opp til meg å få spillerne til å respondere

Kontrasten er enorm til situasjonen på samme tidspunkt i fjor. Da kjempet klubben om medaljer, samtidig som de kvalifiserte seg til gruppespillet i europaligaen.

Europa-eventyret sikret klubben rekordinntekter, og før innevæårende sesong fortalte daglig leder Espen Engebretsen til Sarpsborg Arbeiderblad at klubbens budsjett for 2019 var på hele 92 millioner kroner.

Mye av overskuddet gikk til oppgraderinger av Sarpsborg tribuneanlegg og administrasjonslokaler, men det har også blitt hentet en rekke nye spillere.

Blant dem er utenlandsimportene Bart Straalman, Alexandre Letellier, Mario Pavelic, Lenny Nangis og Mate Males. Klubben jakter også en ny spiss før overgangsvinduet stenger.

På spørsmål om spillerne som allerede er hentet inn i sommer kommer til å løfte laget, svarer Bakke:

– Det får tiden vise, men det er ambisjonen. Det er opp til meg som leder og resultatansvarlig å få spillerne til å respondere, sier Sarpsborg-treneren til NRK.

Alexandre Letellier og Nicolai Næss

Sarpsborg 08 har hentet mange forsterkninger i sommer. Blant dem den franske keeperen Alexandre Letellier. Her sammen med Nicolai Næss etter tapet for Viking onsdag.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Ser nedrykksspøkelset i hvitøyet

Nyhetssjef Petter Kalnes i Sarpsborg Arbeiderblad er klar på at det er behov for ytterligere forsterkninger.

Faksimile av kommentar i Sarpsborg Arbeiderblad

Nyhetssjef Petter Kalnes frykter at klubben i hjembyen skal rykke ned fra eliteserien denne sesongen.

Foto: Skjermdump/sa.no

– Kampen mot Viking var nitrist og jeg så for første gang nedrykksspøkelset ordentlig i hvitøyet. Det må komme inn noen som puster nytt liv i et mannskap som har sluttet å tro på seg selv, sier han.

I en kommentar i egen avis kaller han Sarpsborg 08 for årets desidert største skuffelse i norsk fotball, og beskriver spillerne som handlingslammede og redde.

«Noe som er elendig nytt. For livredde fotballspillere rykker ofte ned!», skriver han.

– Jeg er optimist med tanke på at de skal redde plassen, men jeg hadde ikke satt det jeg har igjen av feriepenger på det, sier Kalnes.

Laster innhold, vennligst vent..