Samme mann har torpedert fire politibiler

En mann i 30-årene fra Øvre Eiker ble torsdag varetektsfengslet i fire uker, etter at han kjørte inn i en politibil i Mjøndalen. Det er langt fra første gang mannen er involvert i lignende forhold, ifølge politiet.

Politibil torpedert i biljakt i Krødsherad

I juni 2015 var mannen involvert i en biljakt i Krødsherad i Buskerud. Den gangen fikk politibilen store skader etter to sammenstøt med innbruddtyvenes bil.

Foto: Ole Edvin Tangen

Både i 2007 og 2012 skal han ha kjørt inn i politibiler på Kongsberg. Siden den tid har Eiker-mannen sørget for at mange av politiets biler har blitt sendt på verksted.

Måtte avbryte biljakt

Tirsdag kveld ønsket politiet å stanse en varebil på Hagatjernveien. Eiker-mannen stakk fra betjentene, som kastet seg på hjul. På Sirikirkeveien kjørte han inn i politiets sivilbil.

Skadet sivil politibil

Politibilen er nå på verksted. Skadene er større enn de ser ut til, ifølge politiet.

Foto: Politiet

Politibilen ble skadet i kollisjonen, og betjentene valgte å avslutte forfølgelsen. Ved hjelp av et politihelikopter pågrep de mannen på ei hytte et stykke unna.

Mannens forsvarer Espen Wangberg forteller at hans klient ikke erkjenner straffskyld for forholdet.

Dømt for drapsforsøk etter skudd mot politiet

En januarkveld i 2010 ønsket politiet å stanse en bil i Solbergelva. Det endte med at mannen skjøt flere pistolskudd mot politibilen. Ingen tjenestemenn ble truffet.

Mannen ble senere tiltalt for drapsforsøk og dømt til fire års fengsel.

Politijakt i Nedre Eiker

Store politistyrker jaktet etter de to gjerningspersonene i nedre del av Buskerud.

Foto: Anders Evjen

Brukte spikermatter etter innbruddsforsøk

I juni 2015 tok politiet opp jakten på to maskerte personer etter et innbruddsforsøk i Geithus.

Biljakten gikk mot Krødsherad, hvor mannen til slutt torpederte en politibil fra Nordre Buskerud. Først ble den rygget på og etter det gikk det front mot front.

Politiet fikk bistand fra Søndre Buskerud og politihelikopteret, og ble nødt til å bruke spikermatter for å stanse bilen.

De to mennene unnslapp, men Eiker-mannen ble senere pågrepet og dømt.

Politibil torpedert i biljakt i Krødsherad

I juni 2015 var mannen involvert i en biljakt i Krødsherad i Buskerud. Den gangen fikk politibilen store skader etter to sammenstøt med innbruddtyvenes bil.

Foto: Ole Edvin Tangen

Mannens forsvarer, Espen Wangberg, har ingen forklaring på hvorfor mannen kjører på politibilene.

– Det har vært nære på mange ganger

Stig Rønneberg er lensmann i Øvre Eiker, hvor mannen hører til. Han forteller at de opplever å få politibiler påkjørt fra tid til annen:

Stig Rønneberg

Lensmann i Øvre Eiker, Stig Rønneberg

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– I enkelte tilfeller har skadene vært så store at bilene ikke har vært kjørbare etterpå. At bilene havner på verksted, gir oss utfordringer.

Kostnadene varier, men reparasjonene beløper seg gjerne til 30-40.000 kroner.

– Det går direkte ut over budsjettet. Det er slik at det blir fremmet erstatningskrav i slike straffesaker, men så spørs det om vedkommende er i stand til å innfri kravene.

For betjentene som blir påkjørt, har det i enkelte tilfeller vært fare for liv og helse.

– Når man har blitt rygget på, så har det ikke vært de store hendelsene, men det er jo ikke hyggelig for betjentene. Jeg kjenner ikke til at politifolk har blitt alvorlig skadet, men det har vært nære på mange ganger, forteller han til NRK.