Samler familien i kirken før svulstoperasjon

Artist Marianne Friise Antonsen samler sine nærmeste til julekonsert før hun opereres for hjernesvulst. – Det blir en avskjed med publikum for min del.

Snåsamannen 90 år

Marianne Friise Antonsen har fått en godartet svulst på hjernen. I januar skal hun gjennom det hun kaller en risikofylt operasjon.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

– Livet mitt er snudd opp ned. Jeg har jo fått en hjernesvulst, som jeg fikk vite om i sommer. Det er en alvorlig operasjon og jeg har ikke fått de beste prognosene, sier en åpenhjertig Antonsen til NRK.

Den folkekjære artisten slo gjennom med kvartetten Just 4 Fun sammen med Eirikur Hauksson, Hanne Krogh og Jan Groth i «Melodi Grand Prix» i 1991.

Gruppa "Just 4 Fun"

Marianne Friise Antonsen (i rød topp) og gruppa Just 4 Fun var det norske bidraget i Melodi Grand Prix i 1991.

Foto: Agnete Brun, Agnete Brun / Scanpix

Denne helgen samler hun venner og familie til julekonsert i Østre Fredrikstad kirke for 20. året på rad.

Hun er forberedt på at det kan være for aller siste gang.

– Det blir en avskjed med publikum for min del. Jeg vet ikke... Jeg vet ikke om jeg kommer tilbake. En ting er å overleve, ta kampen og være her videre. Men å gjøre en konsert og gjennomføre jobber sånn som jeg har gjort? Det fremstår som helt utopisk. Jeg har tatt innover meg at dette er siste gang, forteller hun med en klump i halsen.

Kan bli den siste julen

Fem dager etter at Marianne Antonsen giftet seg med Henning Friise i sommer, fikk 47-åringen beskjed om at hun hadde fått en svulst på lillehjernen.

Svulsten er godartet og Antonsen har fått lov til å utsette operasjonen til januar for å feire julen sammen med familien.

– Det er ro, det er fint og det er en viktig tradisjon for familien min. Vi skal ikke gråte og tenke at dette kan være den siste julen. Men nettopp fordi det kan være det, så må vi gjøre den så fin som mulig, forteller hun.

Østre Fredrikstad Kirke i Gamlebyen

Antonsen samler sine nærmeste i Østre Fredrikstad Kirke i Gamlebyen i Fredrikstad søndag.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

For ifølge 47-åringen er operasjonen risikofylt. En blodåre skal midlertidig stanses og hun kan miste hørselen og taleevnen.

– Julekonserten skal søren meg være den siste konserten jeg gjør. Det er en viktig tradisjon for meg. Det er en veldig privat konsert og jeg kjenner alle i salen. Jeg vil ikke ha en tilfeldig opptreden her eller der. Jeg vil gjøre det hjemme blant kjente på Østsiden i Fredrikstad.

Vil være en ressurs

For første gang er Antonsen også avhengig av å ha med en stol på scenen.

– Det må jeg ha. Jeg får lammelser i armer og bein og da må jeg ha muligheten til å sette meg ned. Hvis det kommer nervesmerter, så får jeg bare gå ut mens pianisten fortsetter å spille til smertene er over.

Rett etter nyttår setter hele familien kursen mot sydligere strøk for en felles ferie. Så tar Antonsen med seg datteren på jentetur til London, før hun opereres i slutten av januar.

– Målet og håpet er å være en ressurs i livet til barna mine i fremtiden. Det er det aller viktigste for meg, forteller hun.

Marianne Antonsen og Marian Aas Hansen

Marianne Friise Antonsen slik vi er vant til å se henne. Her sammen med Marian Aas Hansen på Beat for Beat i 2010.

Foto: Erik Dyrhaug