Samler beboere etter Kongsberg-drapene: - Prisverdig av kommunen

I kveld samles beboerne i Hyttegata på Kongsberg for å bearbeide hendelsene onsdag 13. oktober, og for å minnes naboene som ble brutalt drept.

Matthias Anger, beboer Hyttegata Kongsberg
Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Hendelsene denne kvelden fant hovedsakelig sted i Hyttegata. Kommunen følte det var behov for å samle de som er sterkest berørt til et måltid og sosialt samvær.

Kari Anne Sand (ordfører kongsberg) og Matthias Anger (beboer Hyttegata).

Sand og Anger skal begge skal delta på kveldens sammenkomst.

Foto: Tordis Gauteplass

En av dem som mistet flere naboer denne kvelden er Matthias Anger. Han syntes det er vanskelig å vite hva han kan forvente av arrangementet, men det er fint av kommunen å gi de berørte an arena hvor de kan treffes.

– Det er veldig hyggelig å få en slik invitasjon. Det viktigste er vel å skape en trygg ramme rundt det at vi kan treffes. Det setter jeg pris på.

Vanskelig tid

Den siste uka har vært vanskelig, sier Anger. Han har likevel følt på mye omsorg fra dem han har rundt seg.

– Det er mange som har kommet og sendt blomster. Det er mange klemmer i byen. Det er rørende.

Er det godt å være sammen når man står i dette?

– Selvfølgelig, det er klart. Det er en mulighet til å hilse på hverandre og se hvordan de har det. Men bare at det er trygt og at vi føler at det er en god ramme rundt det, det er veldig prisverdig av kommunen.

Mari Waagen, lærling.

Lærling Mari Waagen dekker kveldens bord.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Hjerte for hyttegata

Det er vanta rundt 80 personer til middagen på rådhuset. Der vil det også være representanter fra Kongsberghjelpa til stede for å gi hjelp og støtte.

Ordfører Kongsberg, Kari Anne Sand

Ordfører i Kongsberg, Kari Anne Sand, håper arrangementet blir en mulighet for folk til se fremover.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Mange har opplevde ting og sett ting som de ikke burde, og da trenger vi å komme sammen for å ta vare på hverandre, forteller Kari Anne Sand, ordfører i Kongsberg kommune.

Ordføreren understreker viktigheten av å omfavne de som kjente hendelsene tettest på kroppen. Samværet er et ledd i prosessen med å se fremover.

– For å komme videre må vi bruke litt til på hverandre som medmennesker, og gi de som har større utfordringer mulighet til å oppsøke kriseteamet og Kongsberghjelpa.

– Men veldig mye kan gjøres ved å være sammen. Vi har et hjerte spesielt for de som bor i hyttegata og har hatt dette tettest på seg, sier ordføreren.

Mange berørte

Til nå har politiet vært i kontakt med 200 personer. 90 vitner er formelt avhørt, 11 av dem som fornærmede. Ordfører Sand skulle gjerne ha invitert hele byen til kveldens arrangement, men de har vært nødt til å prioritere.

– Det er mange flere enn de i Hyttegata som er stekt berørt, men vi følte nok at de trengte litt ekstra i første omgang.