Hopp til innhold

Samfunnsstraff for massakre-trussel

17-åring straffes for massakre-trussel mot skole i Fredrikstad.

Trussel mot Glemmen V.G.S
Foto: Andersen, Thomas / SCANPIX

17-åringen, som truet med en massakre på Glemmen videregående skole i Fredrikstad, er dømt til 45 timers samfunnsstraff.

Aktor ba om betinget fengsel i nitti dager, men retten valgte å sette straffen til samfunsstraff, det vil si samfunnsnyttig arbeid.

I dommen er det lagt vekt på 17-åringens unge alder, og at han selv meldte fra til politiet etter cirka en og en halv time.

Dommen var enstemming.

Evakuert

Rundt 1200 elever og 300 ansatte ble evakuert, da det ble truet med et blodbad. I retten tidligere denne uken uttrykte han anger.

17-åringen var inspirert av et skoleprosjekt om medias rolle i skolemassakrer i USA da han 2. april i år truet sin egen skole med massakre og blodbad.

I Fredrikstad tingrett forklarte han at det hele var et sykt innfall. Jeg regnet med det ville bli medieoppslag. Men jeg fikk sjokk da jeg oppdaget omfanget saken fikk, sa han i retten.

(Saken fortsetter under videoen)

Jeg kommer til å drepe så mange som mulig innen de neste 48 timene, det kommer til å være en massaker og ett blodbad på Glemmen Videregående skole i Fredrikstad.

Trusselen som ble sendt på epost av 17-åringen.

VIDEO: 2. april 2009: - Dere må bare komme dere ut

Video nsps_upload_2009_4_2_14_12_35_2328.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Frafalt krav

Østfold fylkeskommune ga i mai beskjed om at de ville kreve erstatning for økonomiske tap knyttet til trusselen. Kravet ble droppet , men politiet ville likevel straffe gutten med betinget fengsel.

17-åringen har tidligere forklart at det hele var ment som en spøk. Han har erkjent straffskyld for forholdet.

Som en følge av trusselsituasjonen, får nå alle videregående skoler i Østfold et varslingsanlegg med høyttaler for at evakueringen skal bli mer effektiv om en trusselsituasjon oppstår igjen.

Video: 3. april 2009: Glemmen Videregående - dagen derpå

Video nsps_upload_2009_4_3_16_34_32_2460.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.