Hopp til innhold

Elbilsalg ga importrekord i 2021 – mye tyder på ny rekord i år

118.500 biler ble importert over landets største bilhavn i 2021. Assisterende havnesjef Ivar Vannebo tror ikke rekorden blir gammel.

Ivar Vannebo

Ivar Vannebo, assisterende havnesjef, kan konstatere at fjoråret ble en all time high for Drammen havn. Alt nå tyder mye på at rekorden kan bli slått i år.

Foto: Henning Rønhovde / NRK

– Vi fikk et rekordår i fjor. All time high, sier assisterende havnesjef hos Drammen havn, Ivar Vannebo, med en kledelig munter vinkel på sin munn.

Den forrige rekorden av bilimport var i 2017 med 111.547 biler. Selv i kriseåret 2020 ble det losset hele 98.882 biler.

Solen henger dovent som en blek omelett på vinterhimmelen over Drammen havn. Men livet på havna er alt annet enn dovent.

Hit på Holmen i Drammenselva kommer i snitt 2.500 biler i uken. Kjøretøyene losses av i hopetall og sendes videre til alle landets kriker og kroker.

Rekorder er som kjent til for å brytes.

Drammen havn

ELBILDOMINANS: 118.500 biler kom til Drammen havn i 2021. Det er 324 og en halv bil om dagen, det.

Foto: Henning Rønhovde / NRK

Salg av elbil skøyt til værs

– Drammen havn har cirka 70 prosent av bilimporten i Norge. Bare i løpet av helgen hadde vi besøk av tre bilskip. Cirka 4.500 biler kom i land fra fredag til og med tirsdag, sier Vannebo.

Det er ingen hemmelighet at Norge anses som et dyrt land når det kommer til nye biler og avgifter. Så ble det innført et momsfritak rundt nullutslippsbiler. Resultatet: Elbilsalget suste i Formel-1-fart til værs!

– Det har vel dere merket?

– Ja, det er mye av årsaken til tallene. Cirka 70 prosent av alle biler som losses nå, det er elbiler, konstaterer Vannebo.

Men skal du sikre deg avgiftsfri elbil, må du kjøpe den i 2022. Neste år blir det etter all sannsynlighet innført moms.

– I 2022 er det fortsatt fritak for avgifter på elbiler, derfor forventes det også en stor import i dette året her, forklarer Vannebo.

2022 kan gi nytt rekordår for bilimport

– Kan det bli et nytt rekordår i 2022?

Øyvind Solberg Thorsen

REKORDÅR: Øyvind Solberg Thorsen, direktør i Opplysningsrådet for Veitrafikken, slår fast at 2021 var et rekordår for bilsalg i Norge. Rekorden fra 1986 ble knust.

Foto: Kai Rune Kvitstein

– Ja, det kan det. Det er tidlig å være helt bastant, men det vi hører fra importørene er at det forventes et stort antall biler også i år. Ikke minst vet vi at det kommer mange nye modeller, svarer Vannebo.

– Det ble et rekordår, rett og slett, sa direktør i Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV), Øyvind Solberg Thorsen til NRK like over nyttår.

Dette etter et fjorår preget av koronapandemi og global microchip-mangel. Likevel kjøpte rekordmange nordmenn ny bil i 2021.

Og da elbil især.

Men, det er et men. Utfordringen knyttes til pandemien, og ligger først og fremst i det å få tak i deler. Forsyningskjedene har vært under press.

– Den microchip-mangelen kan eventuelt påvirke produksjonen av nybiler, påpeker Vannebo som avslutningsvis legger til:

– Men ja, det ser ganske bra ut. Signalene er at det skal komme mye bil også i 2022. Importørene er iallfall veldig optimistiske.

Ivar Vannebo

LANDETS STØRSTE BILHAVN: 70 prosent av alle biler havner på havna i Drammen. Det jubler Ivar Vannebo for.

Foto: Henning Rønhovde / NRK