Saksøker Oslo for eiendomsskatten

Joakim Stensland saksøker Oslo kommune etter at bystyret i går vedtok å innføre eiendomsskatt. Han mener skatten strider mot loven om eiendomsskatt fordi den vil ramme for få boligeiere i byen.

Joakim Stensland

Boligeier Joakim Stensland mener eiendomsskatten er lovstridig og vil sende stevning til Oslo tingrett dersom skatten blir vedtatt innført.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Boligeier Joakim Stensland viser til at bunnfradraget i den nye eiendomsskatten er så høyt at den kun vil ramme drøyt 20 prosent av alle boliger i hovedstaden. Bunnfradraget er på fire millioner kroner, noe som i realiteten betyr at boliger verdt under fem millioner slipper unna.

– Loven om eiendomsskatt skal være så generell at den treffer de fleste. Tjue prosent er ikke de fleste, sier Stensland.

Advokaten har tidligere varslet rådhuset om søksmålet, som allerede er ferdigskrevet.

– Jeg håper å oppnå at man går gjennom ordningen slik at eiendomsskatten vil ramme alle boliger i Oslo. Så får det være opptil lovgiver å gjøre endringer i loven hvis det skal være andre løsninger enn det, sier han.

Tviler på at skatten er lovstridig

Finansbyråd Robert Steen (Ap) er ikke bekymret for å bli saksøkt.

robert steen

Finansbyråd Robert Steen fra Arbeiderpartiet avviser at en innføring av eiendomsskatt i Oslo er uansvarlig.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg er så sikker som det overhodet går an å bli på at eiendomsskatten kommer til å bli ansett som lovlig og kommer til å stå i mange år inntil man finner et annet grunnlag å finansiere byens utfordringer på, sier Steen.

Han tar likevel et forbehold, basert på at heller ikke Kommuneadvokaten kan si noe mer sikkert enn at skatten neppe er ulovlig.

Bunnfradrag rammer for få

Påstanden om at Arbeiderpartiets modell for eiendomsskatt i Oslo kan være ulovlig, dukket opp i valgkampen.

Bakgrunnen er nettopp det at bunnfradraget er så høyt at det får karakter av et generelt fritak. Det er i så fall i strid med eiendomsskatteloven.

Til Dagens Næringsliv kunne selv ikke skattelovavdelingen i Finansdepartementet gi noe fasitsvar uten at spørsmålet er prøvd for domstolene.

Risikerer tilbakebetaling i millionklassen

Sjansen for at eiendomsskatten er ugyldig er stor, mener Høyres bystyrerepresentant Morten Steenstrup.

Morten Steenstrup

- Oslo kommune kan komme til å måtte betale tilbake store beløp til skattebetalerne dersom skatten blir kjent ugyldig, advarer Høyres bystyrerepresentant Morten Steenstrup.

Foto: Olav Juven / NRK

Han kaller innføringen av eiendomsskatt for uansvarlig og frykter at en avklaring om gyldighet ikke kommer før i Høyesterett om tre-fire år.

– Da kan Oslo kommune få en milliardregning, og alle som har betalt eiendomsskatt vil ha krav på tilbakebetaling, slik jeg ser det, sier Steenstrup.

– Den tilbakebetalingsregningen må Oslo-borgerne selv betale i form av kutt i velferdstilbudet, advarer han.

Håndterbar regning

Eiendomsskatten fra privatboliger utgjør ifølge byrådets beregninger 825 millioner kroner for hele bystyreperioden.

Robert Steen mener at dersom pengene mot formodning måtte betales tilbake, er det håndterbart.

Han kommenterer Høyres påstand om uansvarlighet slik:

– Her er det jo lett for meg å bli lurt utpå og kalle noen av deres investeringsforslag, som har gitt mye større overskridelser, for uansvarlig, men det vil jeg ikke gjøre, sier finansbyråden.