Sa seg skyldig i barnehagebranner

De tiltalte erkjente delvis eller helt straffskyld da rettssaken mot de fem startet i Drammen tingrett i dag. Men den hovedtiltalte nektet for voldtektene han er tiltalt for.

Rettsak barnehagebranner i Drammen tingrett

Rettsaken mot de fem, som blant annet er tiltalt for fem barnehagebranner i drammensdistriktet, startet mandag.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Den hovedtiltalte 17-åringen erkjente å ha tent på Fjell barnehage, Øren Andelsbarnehage og Skyttelveien barnehage i Nedre Eiker i september og oktober i fjor.

Fjell barnehage ble totalskadet som følge av brannstiftelsen. Det oppstod skader for over 8 millioner kroner. Også Skyttelveien barnehage ble totalskadet til en verdi av nesten 8 millioner kroner. Skadene etter brannen i Øren barnehage var på over en million kroner.

Nekter for voldtekt

17-åringen nektet i retten for å ha voldtatt de tre unge jentene han står tiltalt for, men innrømmer at han skal ha hatt seksuell omgang med dem. Han mente på sin side at dette var frivillig. Ifølge tiltalen skal jentene, som var under 16 år, ha blitt skjenket alkohol eller gitt andre bedøvende midler, slik at de ble syke.

I alt fem menn i alderen 17 til 25 år står tiltalt for ulike forhold og medvirkning. I tillegg til brannstifting og voldtekter, dreier det seg om tyveri, trusler, brudd på våpenloven og kjøring uten gyldig førerkort.

I retten mandag la aktor også fram en tilleggstiltale mot en annen 17-åring fra Drammen, som fra tidligere står tiltalt for å ha tent på fire av barnehagebrannene.

Menneskeliv kunne kunne gått tapt

17-åringen står nå også tiltalt for å ha tent på et gatekjøkken i Åmot i Modum 11. juni 2008, der Ekenbygget brant ned. I leiligheter i byggets annen etasje oppholdt det seg sju personer, som overlevde.

Ifølge aktor kunne menneskeliv lett ha gått tapt i denne brannen. 17-åringen erkjente å ha stått bak barnehagebrannene han er tiltalt for, men nektet i retten for å å ha tent på gatekjøkkenet i Åmot.

Skyttelveien barnehage

Skyttelveien barnehage brant ned til grunnen natt til 29. september.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK