Hopp til innhold

Det tar 20 år før denne bæsjeposen forsvinner fra skogen

Poser med hundebæsj som ligger slengt i skogen er både stygt og irriterende, men også skadelig for naturen.

Hundedritt i poser i skogen

MØKKAPOSER: Blant annet marka i Fredrikstad kan man ofte se poser med hundemøkk langs stiene. Dette bildet ble tatt tidligere denne uken.

Foto: Christin Olsen / NRK

At folk plukker opp etter hunden for så å kaste posen med møkk fra seg i naturen er ikke noe nytt, men problemet ser heller ikke ut til å ta slutt.

 Håkon Lindahl Rådgiver

LANG LEVETID: Rådgiver i Fremtiden i våre hender, Håkon Lindahl, forteller at det tar 10–20 år før en pose blir brutt ned.

Foto: Framtiden i våre hender

Hvis man først har tatt seg bryet med å plukke opp møkka, kan man gjøre stor skade om posen ikke havner rett i en søppeldunk, forteller rådgiver i Framtiden i våre hender, Håkon Lindahl.

– Den vil bli værende i naturen veldig lenge. Plast har veldig lang levetid og brytes veldig sakte ned. Avhengig av vær, vind og klimaforhold vil en plastpose typisk kunne leve i 10 til 20 år i naturen før den er brutt ned.

– Bedre å la det ligge

Men når posen endelig er brutt ned, er ikke problemet løst da heller.

– Den brytes ned til veldig små plastpartikler. De små plastpartiklene havner i havet og det er et ganske stort forurensningsproblem. Det er generelt en veldig dum ting å kaste plast i naturen, sier Lindahl.

Magne Johansen

UNØDVENDIG: Magne Johansen synes folk flest er flinke, men mener det er unødvendig å plukke opp bæsjen for så å kaste posen fra seg på bakken.

Foto: Elias Kristian Zahl-Pettersen / NRK

Magne Johansen bruker ofte Fredrikstadmarka til å gå turer. Han synes folk flest er flinke til å kaste posene. Men det hender han ser dem ligge langs stien.

– Da er det nesten bedre å la det ligge uten pose sånn som det er. Da forsvinner det kanskje etter en regnskyll eller to.

Uorganisk nedbryting

Håkon Lindahl har også lagt merke til posene som ikke har nådd søpla.

– Jeg vil absolutt oppfordre folk til å ta med seg posen til nærmeste søppelkasse når man er ute på tur med hunden sin. Det er en del av det ansvaret man har når man har dyr.

Selve møkka gjør også større skade i posen, enn om den hadde blitt liggende.

– Den vil brytes ned inne i posen, men den vil ikke bli en del av kretsløpet igjen. Organisk materiale kan bli brutt ned hvis det er oksygen til stedet. I en pose vil det typisk være lite oksygen. Da vil det bli en uorganisk nedbryting som tar lengre tid, sier Lindahl.

Bæsjeposer

SØPPEL: Brukte, svarte plastposer har blitt vanlig å se i skogen (illustrasjonsfoto).

Foto: Dag Aasdalen / NRK