De hagefrelste er i gang med grønne sysler så fort juletreet er kastet ut, og det er mange frø som med fordel kan settes i jorda tidlig.
– Jeg sår alltid masse lobelia, chili, paprikaplanter og artisjokker i januar. Jeg vil at bedene skal bugne, så jeg sår alltid mye. For mye egentlig, ler Elsa Dannevig, en erfaren sådame og hageelsker som liker å starte tidlig.
I vinduskarmer og under plantelamper i huset i Halden står små potter på rekke og rad. Seks forskjellige sorter paprika, flere typer chili og artisjokkfrø i isbokser på radiatoren. De trenger varme for å spire.
Trege sorter
Det går jo an å så disse sortene i mars også, men da får de ikke «frukt» før langt utpå høsten.
– Paprika tar et halvt år før de får frukt, så jeg sår nå. Og ved å så tidlig forlenger man jo hagesesongen også, det er jo hyggelig, sier Elsa.
Hun har en stor hage å fylle, med frodige staudebed, kjøkkenhage og drivhus, til ektemannen Jens Morten Dannevigs glede.
Han jobber også i hagen, men er mest opptatt av det som dyrkes for å bli mat. Derfor er hagen en god blanding av skjønne blomster og nyttevekster. Og det aller meste i denne hagen er altså selvsådd.
Koser seg med frø
Om vinteren sitter Elsa og studerer frøkataloger og bestiller det hun vil ha på nettet der utvalget er stort.
I februar sår hun løk, erteblomster, tomatplanter og agurker, og etter hvert tas også vinterhagen og drivhuset i bruk.
– Jeg er jo heldig som har så god plass. Men alle kan få til noe i mindre skala i vinduskarmen. Men ha godt plantelys. Det trenger ikke være mer komplisert enn et lysrør som henger fra taket i to kjettinger, sier Elsa.
– Og husk at chili og paprika skal ha det varmt og godt. De hater kulde, legger hun til.