– Det var direkte livsfarlig

Med ni passasjerer i bilen rygger smugleren flere hundre meter på E6, før han snur midt i veibanen og fortsetter flere kilometer i feil kjøreretning.

Midt på den sterkt trafikkerte motorveien forbi tollstasjonen på Svinesund, velger den rumenske smugleren å rygge flere hundre meter, før han snur bilen midt i veibanen.

Video: Tollvesenet

Det var søndag 6. juli at den dramatiske hendelsen fant sted, like sør for tollstasjonen på Svinesund.

Sigarett-beslag

Bilen til de ti rumenerne var lastet med sprit og sigaretter da de prøvde å sno seg unna tollen.

Foto: Tollvesenet

Da den rumenske smugleren oppdaget at det var tollkontroll, valgte han å rygge sin Volkswagen Caravelle flere hundre meter på E6, før han dro bilen midt ut i veibanen, snudde, og kjørte mot Sverige i feil kjøreretning.

I bilen hadde han 19.980 sigaretter, 38 liter brennevin, 58 stykk rivotril-tabletter og ni andre personer.

– Det er ikke første gang vi ser at smuglere snur på E6. Men på dette tidspunktet var det utrolig mye trafikk, det har det ikke vært tidligere. Dette var direkte livsfarlig. På videoen ser vi også at det var en nestenulykke, sier kontorsjef Wenche Fredriksen ved Svinesund tollsted.

Smuglerbil snur på E6

Den rumenske føreren startet å rygge da han oppdaget at det var tollkontroll.

Foto: Tollvesenet
Smugler snudde på E6

Etter å ha rygget flere hundre meter, valgte føreren å snu – midt på E6.

Foto: Tollvesenet

Klarer ikke registrere alle

Bilen stoppet til slutt på en parkeringsplass utenfor et kjøpesenter, der de ble innhentet av tollere.

I tillegg til å bli anmeldt for smuglingen, ble den rumenske føreren anmeldt for den hasardiøse kjøringen, og for å ha hatt for mange personer i bilen.

Fungerende krimsjef Vidar Andersen i Halden-politiet var ikke på kontoret da NRK snakket med ham onsdag. Han kunne derfor ikke uttale seg om denne aktuelle saken.

– Vi har så mange saker av denne typen hos oss at jeg rett og slett ikke klarer å skille dem fra hverandre, sier han.

Bare i fjor registrerte Tollvesenet 14 biler som snudde på E6 da bommen gikk ned for tollkontroll. Over halvparten av disse endte opp med å kjøre sørover på E6 i feil kjøreretning.

– Men det er også en del biler vi ikke oppdager, og som vi får beskjed om av andre trafikanter. Det er helt klart flere tilfeller av dette enn det vi klarer å registrere, forteller Fredriksen i Tollvesenet.

– Får ikke gjort så mye

Wenche Fredriksen

Kontorsjef ved Svinesund, Wenche Fredriksen.

Foto: Tollvesenet

At smuglere snur på E6 og skaper trafikkfarlige situasjoner har lenge vært et problem for tollerne på Svinesund.

I oktober for to år siden åpnet Statens vegvesen opp et smutthull i midtrabatten, slik at smuglerne kunne få en noe tryggere måte å komme seg unna på – uten at det var til særlig hjelp.

– Det er ikke så veldig mye mer vi får gjort med dette. VI anmelder jo også alle slike forhold til politiet, sier Fredriksen.

Tidligere i juli lanserte vegvesenet ideen om å få plass et varslingssystem ved grenseovergangen. De mener at andre bilister bør få varsel når smuglerbiler på flukt raser sørover i feil kjøreretning.

– Det må være et system som slår inn når det blir registrert at det kommer en bil imot i feil retning, sa fungerende seksjonsleder Odd-Ketil Bjerkan i Statens vegvesen Region Øst.