Rygges ordfører: – Ikke overrasket. Utrolig trist.

Nå trenger Mosseregionen hjelp fra myndighetene, sier Rygges ordfører Inger-Lise Skartlien.

Inger-Lise Skartlien, Tage Pettersen

Rygges ordfører Inger-Lise Skartlien (tv) sier de må prøve å hjelpe flest mulig av de som mister jobben når MLR legges ned.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

- Jeg er ikke overrasket. Det er utrolig trist, er Ap-ordførerens umiddelbare kommentar etter Ryanairs pressekonferanse i Oslo i formiddag.

Nå blir den viktigste oppgaven å hjelpe til med å skaffe opptil 1000 som mister jobben noe annet å gjøre, sier Skartlien.

– Det blir også en jobb framover å skaffe andre virksomheter som kan være på Rygge.

– Her må vi sette oss ned sammen og tenke langsiktig. Jeg håper på en krisepakke til Østfold og Mosseregionen. Vi sitter med en flyplass uten operatør. Jeg håper at Forsvaret kan styrkes slik at vi i hvertfall kan holde rullebanen i gang.

Tøft å vente på svaret

Iselin Blakkestad

– Vi har vært forberedt på dette, men det er klart det er trist, sier tillitsvalgte Iselin Blakkestad i Aviator.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Iselin Blakkestad er tillitsvalgt i Aviator, som sysselsetter 140 personer på Moss Lufthavn Rygge. De ansatte har fulgt pressekonferansen på nett på lufthavnen i Rygge.

– Den siste uka har vi egentlig vært i et slags vakuum. Det har vært tøft å vente på dagens pressekonferanse.

Hun finner et halmstrå av håp i at markedsdirektør David O'Brien sier Ryanair opprettholder basen på Rygge hvis flypassasjeravgiften skrotes.

– Det er på en måte en gledesnyhet for oss at Ryanair kommer tilbake hvis regjeringen vraker flypassasjeravgiften. Vi får håpe at det ikke har gått for mye prestisje i saken for dem.

Lover å gjøre en vanskelig jobb

Skartlien tror det blir vanskelig å hjelpe de ansatte, men lover at kommunen skal samarbeide med NAV for å finne en løsning for flest mulig.

– Vi snakker om unge mennesker i etableringsfasen, fortsetter Skartlien. Mange med små barn, mange uten fagutdanning eller kompetanse.

– Jeg håper vi klarer å finne annet arbeid eller utdanning, en eller annen løsning for de aller fleste.