Hvert år reiser en halv million passasjerer med Ryanairs ruter til og fra Sandefjord Lufthavn, Torp.
Rundt halvparten av disse tror flyplassledelsen vil komme til å foretrekke Rygge, dersom Ryanair vil starte flygninger derfra.
– Det er temmelig klart at Rygge vil trekke mange passasjerer fra Osloregionen. 200 000 er et realistisk anslag. I tillegg kommer østfoldingene selv til å bruke Rygge, sier administrerende direktør Alf-Reidar Fjeld ved Sandefjord Lufthavn til Moss Avis.

- Jeg advarer ikke mot flyplassplanene på Rygge. Det jeg prøver å si, er at de som jobber med Rygge har et langt stykke å gå, sier Alf-Reidar Fjeld.
Frykter ikke Rygge
Fjeld frykter ikke konkurransen fra Rygge. Han tror heller ikke at Ryanair kommer til å slutte med sine flygninger på Torp dersom selskapet skulle komme til å gå for Rygge Sivile Lufthavn (RSL).
– Et eventuelt passasjertap for oss er ikke avgjørende. Til det er den generelle trafikkøkningen på Torp for bra. Bare i år vil vi ha en trafikkvekst på 100 000 passasjerer, sier Alf-Reidar Fjeld og forteller at Torp i 2005 vil komme opp i 1,2 millioner passasjerer.
Det er nå problemene begynner for RSL
Flyplassledelsen ved Torp har jevnlig kontakt med ledelsen i Rygge Sivile Lufthavn, RSL.
– Når jeg ser at RSL karakteriserer avtalen man nylig inngikk med Forsvaret som en milepæl, vet jeg ikke helt hva jeg skal si. Det er jo først nå problemene begynner, og det første RSL må ha på plass, er selskaper som vil operere fra Rygge, sier han til avisen.
Lavpris gir dårlig økonomi
Fjeld sier han ser for seg to ulike scenarier for Rygge.
Et alternativ er at man starter flygninger kun basert på rene lavprisselskaper som Ryanair, Easyjet og lignende.
– Det er lett å overtale lavprisselskapene til å starte flygninger, men det gir ofte dårlig økonomi for flyplassdriften fordi lavprisseskapene vanligvis fritas for startavgift som er en av de tre viktige inntektskildene for flyplassene.
Og gir man ett selskap fritak, setter det standard for alle. Det er selvsagt mulig å starte opp med rene lavprisselskaper og gå med underskudd noen år. Spørsmålet er hvor interessant for flyplassinvestorene det vil være, sier Fjeld til Moss avis.
Fast avtale med flyselskap
Et annet scenario for RSL er i følge Fjeld å sikre en driftsavtale med et flyselskap, som med base på Rygge skal kunne betjene næringslivet med mindre fly og med hyppige avganger til sentrale byer.
– Det er dette konseptet Rygge må inn på. En flyoperatør med base på Rygge vil skape mange arbeidsplasser og gjøre at man virkelige kan betjene næringslivet, sier Fjeld som tror det kan gå, men at tidspunktet er vanskelig.
– Det kan gå, men jeg tror tidspunktet er feil. Det vil være vanskelig å få norske flyselskaper til å satse på Rygge. Vi har Widerøe, og de flytter neppe over til Rygge, sier Fjeld.