Ryanair: – Ingen planer for Rygge på dette tidspunktet

Flyselskapet Ryanair avviser at de vurderer å starte flygninger fra Moss Lufthavn Rygge med det første. De peker på flypassasjeravgiften som den avgjørende årsaken.

Ryanair Boeing 737-800

Ryanair har foreløpig ingen planer om å gjenåpne basen på Rygge, ifølge selskapets markedansvarlige i Norden.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Mandag kom det meldinger om at toppsjef Michael O'Leary vurderte å gjenåpne Ryanair-basen på flyplassen i Østfold.

– Vi har lagt ned basene på steder som Marseille og Rygge på grunn av trusselen om at vi blir påtvunget fagforeninger. Nå som vi frivillig har gått med på å snakke med fagforeninger, vurderer vi og er i aktive diskusjoner med disse flyplassene om å etablere baser igjen, ble konsernsjef Michael O'Leary i Ryanair sitert på i Nettavisen i forbindelse med selskapets analytikerpresentasjon mandag.

Men ifølge selskapets markedansvarlige for Norden, Chris Lundshøj, er toppsjefen i det irske lavprisselskapet feilsitert, til tross for at ordlyden i sitatet er nøyaktig slik O'Leary formulerte det, og som kan høres mot slutten av en spørsmålsrunde som er publisert på selskapets nettsider:

– Disse sitatene er unøyaktige, og vi har ingen planer for Rygge flyplass på dette tidspunktet, skriver Lundshøj i en epost til NRK.

Lundshøj svarer til NRK tirsdag formiddag at det er flypassasjeravgiften som gjør at de for øyeblikket ikke vil komme tilbake til Rygge.

– Ryanairs beslutning om å anerkjenne fagforeninger åpner for muligheten til nye baseåpninger i Frankrike og Skandinavia. Dessverre har den norske regjeringens passasjeravgift satt mindre lufthavner som Rygge i en dårlig posisjon, især da skatten ikke har noen forbindelse med flybillettpriser eller lufthavnsavgifter. Vi har derfor ingen spesifikke planer for Rygge Lufthavn på dette tidspunkt, understreker Lundsøj.

Overrasket styremedlem

Ryanair la ned sin base på Rygge i november 2016, og flyplassen har siden vært stengt.

Mandag bekreftet styremedlem Espen Ettre i Rygge sivile lufthavn til NRK at de har vært kontakt med Ryanair, men at de ikke har hatt noen samtaler med dem om noen reåpning av basen.

Derfor kom medieoppslagene om Ryanairs planer overraskende på også ham.

– Dette er helt nytt for oss. Jeg ble varslet om dette for en halvtime siden, sa Ettre i 16-tiden mandag.

Når det gjelder flypassasjeravgiften, har de nye Ryggeeierne hele tiden sagt at den må endres for at ny trafikk skal bli mulig på Østfold-flyplassen.