Hopp til innhold

Her går den siste telefonsamtalen på kobbernettet: – Ferdig med det

142 år etter at den første samtalen gikk mellom Drammen og Christiana, er det slutt for det norske kobbernettet. Den siste samtalen gikk mellom Fornebu og Flesberg.

Ruth Solveig Frågodt fra Flesberg ringer opp den siste samtalen på det gamle kobbernettet i Norge.

Ruth Solveig Frågodt sier telefonen har vært godt brukt. – Man må jo ringe hvis det er noe man vil ha utrettet, forteller hun.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Ha det, ha det!

Og så la 89 år gamle Ruth Solveig Frågodt på røret på fasttelefonen for siste gang.

– Ferdig med det, sier hun til NRKs reporter, mens hun humrer.

Telenors konsernsjef Sigve Brekke på telefon med Ruth Solveig Frågodt, den siste samtalen over kobbernettet i Norge.

Telenors konsernsjef Sigve Brekke ringte opp fra Fornebu. – Du er så langt borte, sa Ruth tidlig i samtalen, før lydkvaliteten tok seg opp.

Foto: Telenor Norge

For på ettermiddagen mandag 19. desember var det slutt. Frågodt ble oppringt av Telenors konsernsjef Sigve Brekke. Den siste samtalen over kobbernettet her til lands.

– Han prata bare vanlig. Men han takket for at jeg hadde vært kunde, og han håpet at det skulle gå bra fremover og at jeg er fornøyd med det jeg får, sier 89-åringen.

Den siste privatkunden på kobbernettet

Ruth Solveig Frågodt var den siste privatkunden igjen på kobbernettet, og den siste samtalen setter strek for det som har vært hovednettet for telefonitjenester i over 100 år. Kobbernettet hadde på det meste, rundt årtusenskiftet, ca. 2,2 millioner abonnenter.

– Det blir jo rart når det er helt borte. Men hvis det nye fungerer, så må vel det gå. Det som er viktig for meg er å ringe ut og at jeg kan ta inn telefonsamtaler. Det holder for min del, sier hun.

Les også Etter 25 år får endelig grenda mobildekning

Åpning av Basheim Tower nord i Alvdal.

Nå flyttes hun over på mer moderne teknologi, og etter i dag vil hun bruke mobilnettet når hun skal ringe eller motta samtaler.

Moderniseringsdirektør i Telenor Norge, Arne Quist Christensen

Arne Quist Christensen er moderniseringsdirektør i Telenor.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– For Ruth betyr det ikke så veldig mye, hun kan bruke samme apparatene som hun har fra før. Men i stedet for den pluggen hun hadde i veggen, får hun nå et lite adapter som hun kobler telefonen til, sier moderniseringsdirektør i Telenor Norge, Arne Quist Christensen.

– Det er en æra som er over. 142 år med noe som har betydd veldig mye for Norge som nasjon og for industriutvikling. Men heldigvis kommer det nye tjenester som tjener formålet like bra, legger han til.

Fra denne koia i Flesberg ble den siste telefonsamtalen på kobbernettet gjennomført.

Ruth har siden 1956 bodd i denne 1700-talls koia på Flesberg.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Har investert nesten 2 millioner for å få på plass mobilnett

Han smiler når han gjenforteller at Ruth har fortalt om den faste reparatøren som jevnlig var der for å fikse linjene hennes.

– Den løsningen hun får nå, den tror vi er mye mer stabil enn det hun har hatt, forklarer Christensen mens han peker opp på den nye mobilmasta som for en uke siden gikk «online». En investering på nesten 2 millioner kroner for at Ruth, og en annen abonnent, skal få tilgang på mobilnettet.

– Pluss at vi får mye bedre dekning i skogen for de som er i området. Men det er først og fremst for Ruth og den andre abonnenten at vi har gjort dette.

Ruth Solveig Frågodt fra Flesberg ringer opp den siste samtalen på det gamle kobbernettet i Norge

Ruth Solveig Frågodt håper hun blir like godt fornøyd med det nye tilbudet.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Skal fjerne en halv million telefonstolper

Nå begynner jobben med å fjerne telefonstolper.

– Telenor bruker til sammen 1,2-1,3 millioner stolper, og så skal vi ta bort 500.000. Det er en stor jobb som skal gjøres med å fjerne stolper og kobberledninger i disse stolpene, forteller Christensen.

– Er det vemodig eller er det bare lykke i dag?

– Begge deler. En æra er over, og det er alltid vemodig. Samtidig ligger Norge veldig langt fremme på fiber og mobilnett.

Les også De har vært en del av landskapet i over 100 år: Nå er det snart slutt

Telefonstolper

For Ruth blir første telefonsamtalen trolig til det lokale legekontoret.

– Jeg skal bestille bil til i morgen, for jeg sier at da må jeg i hvert fall til doktoren. For nå har jeg sikkert blodtrykket på topp når jeg har hatt så mye folk her i dag, ler hun.

Ruth Solveig Frågodt fra Flesberg ringer opp den siste samtalen på det gamle kobbernettet i Norge.

Fremtiden ser ikke nødvendigvis så annerledes ut. Her har Ruth fått installert telefonen som bruker mobilnettet.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Flere nyheter fra NRK Buskerud