Hopp til innhold

Ruter fastholder rutekutt

Det blir fortsatt kutt i busstilbudet på Romerike, i Follo og i Asker og Bærum fra 4. juli selv om det kommer mer penger til kollektivtrafikken i revidert nasjonalbudsjett.

Det blir også færre avganger på Slemmestad-båten.

– Pengene gjør likevel at vi unngår de store rutekuttene i 2022, sier fylkesråd for finans i Viken, Edvin Søvik (Ap). Både han og Ruter kaller kuttene fra 4. juli og ut året «tilpasninger».

Kollektivselskapene har fått dekket tapte billettinntekter under pandemien, men regjeringen vil kutte støtten i sommer.

I stedet har SV fått forhandlet inn 500 millioner kroner til en omstillingsordning for kollektivtrafikken etter pandemien i revidert nasjonalbudsjett.

– Det kommer både miljø og passasjerer til gode. Mange har vært bekymret fordi det har vært trusler om kutt, sier fungerende partileder Kirsti Bergstø (SV).

Ruter har tidligere varslet at kuttene kan bli dramatiske i 2023. I Viken kan kollektivtrafikken forsvinne helt på søndager og etter klokka 20 ellers i uka.

Ifølge Ruter er det for tidlig å si om pengene i revidert får noe å si for eventuelle kutt neste år. Fylkesråd Edvin Søvik i Viken antyder at tilbudet kan opprettholdes noe lenger.

På Stortinget sier både MDG og Venstre at SVs ekstramillioner ikke er noen satsing. Partiene viser til at det samtidig blir kuttet 784 millioner kroner i en annen støtteordning for kollektivtrafikk.

– Resultatet av kuttet fra Ap, Sp og SV er at kollektivtilbudet nå blir dårligere, sier Venstres Sveinung Rotevatn.

Buss et eller annet sted på Romerike
Foto: Fartein Rudjord / Fartein Rudjord