Rustilbud slaktes i ny rapport

Rusbehandlingen i Helse Sør-Øst er altfor dårlig. Det slås fast i ny rapport.

Heroinsprøyte

Illustrasjonsfoto.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Ventetiden er lang for å få plass og helsevesenet klarer ikke å fange opp yngre rusmisbrukere.

Leder i Fagrådet for tverrfaglig spesialisert rusbehandling, Guri Spilhaug, sier at satsingen på rusbehandling ikke er tilfredsstillende.

- Fagrådet slår fast at det er for liten kapasitet. Det er for få behandlingstilbud generelt og de behandlingstilbudene som finnes er for lite fleksible. Dette fagfeltet er tverrfaglig og spesialisert. Det skal være lege, psykolog og sosialfaglig personell på plass - det er det ikke overalt. Kvaliteten på tjenesten er for dårlig, sier Spilhaug.

Dårlig kapasitet og kvalitet

Guri Spilhaug

Guri Spilhaug

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Helse Sør-Øst satte i vår ned en faggruppe på 25 personer. Disse fikk i oppgave å gjøre opp status for hvordan rusbehandlingen fungerer i Helse Sør-Øst. Konklusjonen er ikke særlig oppløftende.

Rapporten viser altså at det er for dårlig kapasitet og for dårlig kvalitet i rusbehandlingen. Det er for lang ventetid, for få plasser og behandlingstilbudet er lite fleksibelt og blir ikke tilrettelagt til pasienten.

Rapporten viser også at leger er for dårlige til å fange opp pasienter med rusproblemer og behandlingstilbudet til ungdom dekker ikke behovet.

Veksthuset er unntaket

Video nsps_upload_2009_9_10_18_36_14_1279.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se video.

- Tilbud må styrkes i nærmiljøet

Fagrådet mener det er behov for å styrke behandlingstjenesten i nærheten av pasientens hjemkommune.

Det kan være veldig vanskelig for rusmisbrukere å komme tilbake til nærmiljøet etter endt behandling.

- Det er veldig tøft å bli rusfri og begynne et nytt liv. Du trenger god hjelp, støtte, mye klapp på ryggen og profesjonelle tiltak for å klare deg i en rusfri tilværelse, sier Spilhaug.

- Angst og dårlig selvbilde

John Storaas

John Storaas

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

For å klare en rusfri tilværelse har de tidligere rusmisbrukerne et stort behov for et sosialt nettverk hvor det ikke er rus involvert.

I dag er det liten oppfølging når pasienten kommer tilbake til sitt gamle miljø, sier leder for Rusmisbrukernes interesseorganisasjon, John Storaas.

- Vi vet at folk dør i køene, men flere dør etter at de har vært til behandling eller etter å ha vært i fengsel. Felles for alle rusavhengige er angst og dårlig selvbilde. De kvier seg for aktivitet, derfor trenger de støttespillere som hjelper dem. Da vil rusbehovet gradvis bli borte, sier Storaas.

- 4000 står i kø

Hans Olav Syvertsen fra KrF er ikke overrasket.

- Dette har skjedd med vitende og vilje. Både fra Helsesørøst og Helseministeren. For her har man lagt ned ideelle organisasjoners institusjonstilbud, som har holdt på i over 30 år. Og det har man gjort med vitende og vilje.

- Så her er det ikke bare snakk om å få en rapport, men også vise vilje til handling. Ikke legge ned institusjoner når vi har over 4000 som står i rusbehandlingskø i dette landet. Og flesteparten av dem er faktisk i vårt område.

Møtes til debatt

Kari Kjønaas Kjos (Frp) og Dagfinn Sundsbø (Sp)
Foto: Frp/Sp

I dag møtes Dagfinn Sundsbø (Sp) og Kari Kjønaas Kjos (Frp) til helsedebatt. Følg debatten på P1 og direkte i Nett-TV 17.10 og i vår TV-sending 20.50.

Vet du hvem du skal stemme på? Les mer om dine kandidater:

Disse kan du stemme på i Oslo

Disse kan du stemme på i Akershus

Les flere valgnyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Twitter .