Hopp til innhold

Russeplanleggingen kan foregå i årevis

Politiet har informasjon om at enkelte 10.-klassinger allerede er i god gang med å planlegge russebusser og russefeiring. Det er bekymringsfullt, mener de.

Ungdomsskole-elever er i gang med å planlegge russebuss og russefeiring, sier politiet. De er bekymret. Men elevene NRK har snakket med på en ungdomsskole i Moss tar ikke russetiden så nøye... Enda.

– Sist vår fikk vi opplysninger om at de begynte allerede på ungdomsskolen i tiende klasse med å etablere busser. Det er ikke flertallet som gjør det, men at noen starter allerede på ungdomsskolen har vi fått opplysninger om, sier politiførstebetjent Helge Guldbrandsen i Fredrikstad.

– Jo tidligere man starter, jo større sjanse for at ting får utvikle seg, fortsetter Guldbrandsen.

Han mener det er skolegangen som må være viktigst.

– Russefeiringen skal være noe man markerer avslutningen med, ikke det som styrer hverdagen og hele den videregående tilværelsen.

– Ingen planlegging ennå

Ungdommene NRK snakket med i dag sier de ikke tar russetiden så seriøst. Så langt, i hvert fall. I hvert fall på 10. trinn på Bytårnet skole i Moss er en kommende russefeiring langt fra noe som dominerer dagsorden.

– Det kommer kanskje noen tanker om hvordan vi vil gjøre det, men ikke noen planlegging ennå, sier Pilar Fernandez Andersen.

– Vi snakker litt om det, om hvordan det blir å være russ. Men jeg tror ikke vi er blant dem som fester mest før eksamenstiden, legger venninnen Astrid Skiri Refsdal til.

Og assisterende rektor er enig. Det er lite russeprat – og blir det russeprat blant de unge elevene, blir det også en annen prat.

– De har faktisk ikke vært veldig opptatt av russefeiring. Det har skjedd noen ganger før at det har vært oppe. Da har vi snakket med de elevene om det, sier assisterende rektor Stein Haakon Thorp.

Store ting på gang

For ordens skyld: På videregående skoler er feiringen helt klart et tema.

– Jeg har ikke begynt å planlegge kjempemye ennå, sier Marte Krekling Matiesen på Glemmen videregående. skole.

Hun kjenner til at andre elever planlegger det hun kaller svære greier akkurat nå.

Selv skal hun bli med på en mindre russebil.