– Skjenker hu så drita at nei blir til ja

En russelåt fra en gruppe russ i Askim vekker reaksjoner. I musikkvideoen blir Amnestys voldtektskampanje misbrukt.

Russelåt til "The Sopranos 2017"
Foto: Skjermdump/Youtube

– Det er en russesang, og vi ba sangprodusenten om å ha provoserende tekster, sier en representant fra russebilen «The Sopranos 2017» til Smaalenenes Avis, som først omtalte saken.

I låten, som er produsert av Baronen og Tjuven, synges det blant annet:

«Søstera di er passe brisen da, skjenker hu så drita at nei blir til ja».

En annen tekstlinje i sangen lyder:

«Er du over 40 kilo får du ikke p*** i natt».

De aktuelle russeguttene har ikke besvart NRKs henvendelser onsdag kveld, men de har skrevet et åpent leserbrev til Smaalenenes Avis, hvor de skriver at de angrer og at sangen vil bli fjernet fra Spotify og Youtube.

– Må ha en holdningsendring

– Min første reaksjon er at det her ikke er greit. Vi har alle et ansvar for hvordan vi uttrykker holdninger. Her syns jeg at man går ganske langt over streken, sier politiker og stortingskandidat for Arbeiderpartiet Østfold, Elise Bjørnebekk-Waagen til NRK.

Russelåten er ikke den første som vekker reaksjoner. Bjørnebekk-Waagen tror mange ungdommer tar avstand til den type holdninger som kommer frem i sangene.

– Det er mange oppgående ungdommer som selv er russ, her har de en glitrende anledning til å ta avstand selv. Å si at dette ikke er greit, og ikke bestille den typen russelåter.

Amnestykampanje manipulert

I musikkvideoen til låten brukes en manipulert tekstplakat fra Amnestys voldtektskampanje rettet mot russ.«Nei er nei. Voldtekt = sex uten samtykke» er endret til «Nei er ja. Voldtekt = sex når man har lyst».

Russelåt fra Askimrussen

NEI ER JA: Amnestys opprinnelig kampanje sier at Nei er nei.

Foto: Skjermdump/Youtube

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge sier til Smaalenenes Avis at de tar sterk avstand fra budskapet i låten og har bedt om at kampanjelogoen fjernes, men at de ellers er imponerte og stolte over det engasjementet russen har vist med «Nei er nei»-kampanjen.

Egenæs besvarte ikke NRKs henvendelser onsdag kveld.